Monday, September 25, 2017

Fati i Qeverisë Haradinaj varet nga rezultati i zgjedhjeve lokale të 22 tetorit
Shkruan: Nehat Hyseni


Java e parë e fushatës parazgjedhore për zgjedhjet lokale të 22 tetorit 2017, pëfundoi.

Në këto zgjedhje garojnë reth 7000 kandidatë për asambletë komunale në 38 komunat e Republikes së Kosovës dhe 200 kandidatë për kryetarë komune.

Kjo i bie se për një mandat këshilltari komunal, garojnë 184 kandidatë. 

Kurse, për postin e kryetarit të komunës garojnë reth 5,3 kandidatë.

Pra, është ofertë relativisht e lartë dhe interesim i madh për poste politike në pushtetet vendore.

Megjithatë, tubimet e mbajtura gjatë kësaj jave tregojnë se, përveç familjarëve dhe mbështetësve e simpatizantëve të ngushtë të kandidatëve në garë, në tubime nuk kemi pjesëmarrje masive dhe interesim të madh të elektoratit.

Arsyet për këtë mosinteresim evident  të elektoratit, mbase duhet kërkuar në mosbesimin e votuesve ndaj premtimeve boshe dhe "gënjeshtrave të ëmbla" të kandidatëve dhe realitetit gjithënjë e më të hidhur dhe të papersektivë për gjenerarat e reja dhe të padenjë për të jetuar.

Mirëqenie e popullatës dhe cilësia e jetesës gjithënjë e më tepër po degradihet dhe shpërthimi i sërishëm i ekzodit drejtë vendeve europiane aktualisht është duke u mbajtur me mjete represive dhe me ndalesa të ndryshme administrative.

Ndërkaq, gara kryesore edhe në këto zgjedhje, sikur në ato të vitit 2013, do të zhvillohet midis LDK-së dhe Vetëvendosjes për komunën e Prishtinës. 

Por, risi e këtyre zgjedhjeve lokale do të jetë edhe rivaliteti i madh dhe gara e ngushtë midis LDK-së edhe në Gjilan e Ferizaj, mbase edhe në Prizren. 

Pikërisht, ky rivalitet midis këtyre dy partive dhe ambiciet e pretendimet e tyre për t'i qeverisur këto komuna, realisht ishin pengesë për arritjen e koalicionit parazgjedher, si pandan i PAN-it, por dhe të koalicionit paszgjedhor, për t'i dhënë fund keqqeverisjes shumëvjeçare të PDK-së.

Prandaj, zgjedhja lokale të 22 tetorit kanë rëndësi të madhe dhe do të shërbejnë si testim i fuqisë elektorale, sidomos të Vetëvendosjes, për t'u parë se a do të vazhdoj apo jo trendi i rritjes së saj i arritur në zgjedhjet e jashtëzakonëshme parlamentare të 11 qershorit.

Poqese rikonfirmohet trendi i tillë i rritjes, atëherë është e pritëshme rënia e menjëherëshme e Qeveria Haradinaj dhe koalicionit PANA-Lista Srpska, mbase edhe shpallja e zgjedhjeve të jashtëzakonëshme parlamentare në muajtë e parë të vitit të ardhshëm kalendarik.


No comments:

Post a Comment