Wednesday, April 19, 2017

Profesor Ibrahim Kelmendi, intelektual me nam dhe kolos i Shqiptarisë!


                  

          

  (16 prill 1916 - 24 janar 1979)


(Me rastin e 101 vjetorit të lindjes)


Shkruan: Nehat Hyseni


Më 16 prill 2017 është 101 vjetori i lindjes së Profesor Ibrahim Kelmendit dhe Dita e Shkollës më të madhe fillore në Preshevë, e cila me krenari mban emrin e kësaj figure të ndritur arsimore e kombëtare shqiptare. 

Kjo Shkollë aktualisht është njëra ndër shkollat më të mëdha në Serbi dhe ka arritur suksese kulminante në mësime dhe aktivitete të lira, jashtëmësimore në Serbi, por edhe në mbarë Shqiptarinë.

Profesor Ibrahim Kelmendi lindi më 16 prill 1916, në Preshevë dhe rrjedh nga një familje me tradita të mëdha intelektuale, fetare e kombëtare.

Gjyshi i Ibrahim Kelmendit, Osman Osmani (Efendia) ishte myfti dhe intelektual, i cili me trimëri e heroizëm të pashoq u vu në shërbim të mbrojtjes së të drejtave të popullsisë së shtypur e të nëpërkëmbur shqiptare. Sypatrembur dhe i vendosur deri në fund, Osman Osmani (Efendia), apo siç njihet në Preshevë si Osman Efendia, qëndronte burrërisht, në mbrojtjen stoike të shqiptarve të shtypur e të nëpërkëmbur, që i kushtoi me jetë. 

Kurse, babai i Ibrahim Kelmendit, Shaip Osmani-Efendia, ishte jurist me profesion dhe punoi si gjykatës në Kazanë e Preshevës (1878-1912), që u formua pas Luftës Ruso (Serbo)-Turke (1876-1878), meqë kufiri midis Turqisë dhe Serbisë u transferua nga Aleksinca, apo "Molla e Kuqe" (reth 200 km larg nga Presheva), në Ristovc, midis Vranjës dhe Bujanocit, reth 30 km larg Preshevës.

Pozita e gjykatësit shqiptar nën Perandorinë Osmane nuk ishte aspak detyrë e lehtë, meqë në kuadër të kësaj gjykate të Kazasë së Preshevës ishin edhe venbanimet serbe që përfshinte një territor relativisht të madh, reth 75 km në gjatësi dhe kishte 137 venbanime, që i administronte asokohe Kazaja e Preshevës në kuadër të saj, nga të cilët vetëm 44% e popullsisë ishin shqiptarë. 

Gjykatësit Shaip Osmani-Efendia sidomos iu vështirësua ushtrimi i kësaj detyre shumë të rëndësishme e delikate pas rënies së regjimit të Perandorisë Osmane, më 16 gusht 1912 dhe gjatë luftave ballkanike që pasuan në vjeshtën e vitit 1912. 

Ato lufta ishin formalisht "aleancë antiturke" midis: Bullgarisë, Greqisë, Serbisë dhe Malit të Zi. 

Por, realisht ato ishin aleancë antishqiptare, për grabitjen e tokave shqiptare dhe përzënien e dëbimin e shqiptarve nga trojet e tyre stërgjyshore.

Represaliet, dhuna, presionet dhe masakrat ndaj shqiptarve atëbotë kishin marrë përmasa të jashtëzakonëshme. 

Kurse, regjimi i Serbisë asokohe nuk kishte kuadër të shkolluar në Preshevë, meqë realisht nuk kishte as serbë, përveç disa familjeve të romëve ortodoksë ("maxhupve të zallit").

Prandaj, e kishin obliguar detyrimisht Shaip Efendinë, që përkundrejt vullnetit dhe refuzimit të tij, me kërcnim jete ta ushtronte këtë detyrë.

Zullumi dhe masakrat ndaj shqiptarve kishin marrë përmasa të tmerrshëme dhe kriminelët mbeteshin të pandëshkuar.

Kështu, në vitin 1916 kishte ndodhur një vrasje masive e shqiptarve nga serbët në Preshevë, e cila edhe pas rënies së Perandorisë Osmane kishte mbetur si qendër administrative, që do ta ruaj deri në vitin 1947, dmth pas LDB, kur do futet nën organizimin politiko-territorial të Bujanocit.

 Meqë vrasësit diheshin, gjykatësi Shaip Osmani (Efendia) urdhëron arrestimin e tyre!

Asokohe burgu ishte pas ndërtesës së sotme të Kuvendit Komunal të Preshevës dhe bënë gjykimin e përshpejtiar të serbëve, për të cilët dëshmohet fajësia dhe vepra penale: "vrasje me paramendim".

 Prandaj, me aktvendim gjyqësor, atyre, sipas ligjit, ua shqipton denimin kapital: denim me vdekje-pushkatim!

Ekzekutimi i tyre kryhet po atë natë, në burgun e përmendur. 


Duke i ditur fare mirë pasojat për këtë aktvendim të drejtë dhe të merituar të këtyre kriminelëve serbë për vrasjen e dëshmuar të shqiptarve, Shaip Efendia e merr me vete djalin e madh, 17 vjeçar, Osmanin dhe në minutat e fundit i shpëton xhandarëve serbë, nga vdekja e sigurtë.

Ai porositë gruan, zonjën Naxhije që të ruaj familjen, tre djemtë: Abdullahun (1905), Tefikun (1908), kurse Ibrahimi (1916), lindi pak muaj pas ikjes së tij, të kujdesen për veten, duke u arratisur larg nga vendlindja, atje "ku bren miza hekur", në Dijari Bakir të Anadollit të Turqisë, për të shpëtuar nga regjimi gjakatar i Serbisë.

Mirëpo, tre vjet më vonë, familja e tij në Preshevë merr lajmin e kobshëm për ekzektutimin me vdekje, babë e bir,  të Shaip Efendisë dhe djalit të madh Osmanit, nga dora e zgjatur e regjimit antishqiptar të Qeverisë së Serbisë të Nikolla Pashiqit!

Librat e shumtë dhe literatura profesionale që ia la ai familjes, si psh. "E drejta Ndërkombëtare Detare", Fjalori turqisht-frengjisht i Sami Frashërit dhe një mori librash të tjerë, kanë mbetur trashëgimi dhe thesar

 i çmuar, që ruhen me krenari, xhelozi dhe kujdes të jashtëzakonshëm sot nga stërnipat e tij: Osmani, Ahmeti, Adnani e Fetiu., etj.

Pra, Ibrahim Kelmendi dhe vëllezërit  e tij u rritën jetimë.

Barra e kryefamiljarit i ra mbi supe vëllaut të madh, Abdullahut ( gjyshit tim nga nëna), i cili u kujdes maksimalisht për familjen, me mundësitë e tia modeste dhe i mbajti të dy vëllezërit, Tefikun dhe Ibrahimin, me shpenzime të shkollimit në Medresenë e Madhe, të mbretit Aleksander Karagjorgjeviqit në Shkup.

Ibrahimi i filloi studimet për histori asokohe në Shkup, ku i kreu dy vitet e para dhe u transferua në Beograd. Pastaj i vazhdoi studimet në Perugja të Italisë, prej nga u përjashtua për shkak të shprehjes së bindjeve antifashiste dhe mospajtimeve të tij me regjimin fashist të Benito Musolinit në Itali, kështu që vitin e fundit e kreu dhe diplomoi në Universitetin e Zagrebit, në drejtimin për histori dhe arkeologji, ku e kreu vitin e fundit dhe diplomoi nën drejtimin profesorit me famë botërore Grga Novak, në qershor të vitit 1942.

Menjëherë pas diplomomit, kthehet në vendlindjen e tij në Preshevë dhe pas pak ditësh shkon në Prishtinë dhe më 1 në tor 1942 fillon punën si profesor i historisë në gjimnazin "Sami Frashëri", që sapo ishte hapur nga ministri i atëhershëm i arsimit nga Shqipëria, Ernest Koliqi.

Në gjimnaz zhvillohej mësimi në gjuhën shqipe dhe gjuha shqipe praktikohej edhe në administratë dhe në jetën publike. 

Flamuri shqiptar valonte shlirë dhe i papenguar anembanë dhe e kishte stolisur Prishtinën dhe qytetet e tjera të Kosovës dhe Maqedonisë, që ishin të okupuara nga Italia dhe Gjermania. 

Kurse, në viset shqiptare që ishin të okupuara nga Bullgaria fashiste në atë kohë, flamuri kombëtar dhe gjuha shqipe ishin rreptësisht të ndaluar!

Në Gjimnazin "Sami Frashëri", ashtu si dhe të gjithë shqiptarët nën okupimin gjerman dhe italian, asokohe mbretëronte një  atmosferë euforike dhe gëzim i madh popullor, i paparë dhe i papërjetuar më parë dhe shqiptarët e ndjenin veten të "çliruar" e të lirë nga zgjedha anticivilizuese sllave, që i kishte shtypur mizorisht gjatë shekujve të robërisë dhe vuajtjeve të pafund.

Drejtor i gjimnazit ishte profesor Ahmet Gashi, njeri me autoritet të madh dhe me integritet moral e intelektual. 

Ai e emëroi prof. Ibrahim Kelmendin zëvendësdrejtor  dhe drejtues të konviktit, ku do të banonte edhe vet. 

Profesor Ibrahimi iu përkushtua nxënësve 24 orë në ditë dhe me punën e tij profesionale e intelektuale dhe me virtytet e tija të larta morale e njerëzore, ai arriti autoritet e respekt të madh si dhe simpati e dashuri të jashtëzakonëshme tek nxënësit, kolegët dhe sidomos e fitoi besimin e plotë të drejtorit Ahmet Gashi.

Profesor Ibrahim Kelmendi, edhepse asokohe kishte rrogë relativisht të mirë si profesor dhe kishte nevoja e mungesa të shumta materiale në familje, megjithatë, siç tregonte nëna ime ndjesë pastë, mbesa e tij, Nezaqete Osmani (1935-2015), ai kurrë nuk e solli rrogën në shtëpi! 

Përkundrazi, tërë rrogën e tij e harxhoi për përmirësimin e kushteve të banimit dhe të ushqimit për nxënësit në konvikt.

Profesori Ibrahim Kelmendi u shqua me punën e tij të palodhëshme si edukator i vyeshëm dhe atdhetar i devotshëm, që me dashuri të madhe mbolli patriotizmin dhe atdhedashurinë edhe tek nxënësit e tij.

Me kapitullimin e Italisë dhe Bullgarisë fashiste, Presheva mbeti pa pushtet. 

Në gazetën "Besa" të Stambollit, në korrik 1960, Ibrahimi nën titullin "Kosova në luftë", shkruan:

 "Për luftërat që u bënë mbrenda këtyre 3 - 4 ditëve na nuk ishim të organizuem, për të bamë një organizim civil dhe ushtarak u mbajt një mbledhje në Bashkinë e Preshevës , me 13 shtator, në të cilën përveç meje muerën pjesë: Petriti, Jetulla Seferi, Limon Staneci, Adem Kamberi dhe Imer Rama...Shërbimet kryesore u ndan në këto mënyra; Ademit ia dhanë kryesinë e Bashkisë, Limon Staneci mori drejtimin dhe organizimin e nënprefekturave dhe mue mi lanë organizimin dhe drejtimin e operacioneve ... 

Mbrenda 24 orëve përgadita listat e vullnetarëve Ballistë për krejt rrethinën e Preshevës, përveç disa katundeve afër Bujanocit, Presheva kishte 300 vullnetarë, Rahovica 160, Miratoca 240 dhe kështu me rradhë edhe katundet e tjera që janë ma të vegjël, vullnetarët i ndava në grupet A dhe B.

Si vijë kufini për të mbrojtë caktova udhën e hekurit që ishte lehtë për ta mbrojtë. Grupet ndërroheshin çdo dhjetë ditë.

Në këtë mënyrë udha ruhej prej depërtimit të shkjaut dhe punët e vjeshtës në fusha kryheshin."

Profesor Ibrahim Kelmendi ishte edhe anëtar i Komitetit Qendror të Ballit Kombëtar për Kosovë.

Pas përforcimit të mbrojtjes kufitare të trojeve etnike në vijën e frontit te hekurudha, në gjatësi prej 25 km, prof. Kelmendi do të kaloj në Karadak e  Sharr, do të ndihmoj Mulla Idrizin e Xhemë Gostivarin. 

Pastaj, do të merr pjesë edhe në betejën e Ferizajit me rininë Nacionaliste së bashku me profesor Luan Gashin, Abdyl Hencin dhe me nacionalistët e tjerë.

Pas kontakteve paraprake me konsullin anglez dhe atë turk në Shkup, lidhur me tërheqjen e një pjese të lëvizjes së rezistences në Greqi, udhëheqja e Shtabit Suprem me në krye Hysen Tërpezën-komandant, dhe Adem Gllavicën me rreth 400 luftëtarë të rezistencës shqiptare, të ndarë në dy grupe, gjatë muajve nëntor dhe dhjetor 1945, do të kalojnë në  Greqi.  

Gjatë  gjysmës së dytë të nëntorit të vitit 1945, llogaritej se për shkak të ftohjes së motit, do të dobësohej mbikëqyrja nga roja kufitare dhe do të lehtësohej kalimi i kufirit. 

Grupi i parë, me në krye Hysen Tërpezën, Hasan Kabashin (ky u vra në kufi), Bajrush Xhaklin, Bahtir Dumnicën etj., më 28 nëntor 1945, kaluan kufirin dhe u vendosën në Greqi.

Kurse, më pas u nis grupi tjetër me Adem Gllavicën, Ibrahim Kelmendin, Qazim Llugaxhiun, Ismajl Goranin etj., të cilët më 31 dhjetor 1945, dmth gjatë festës së vitit të ri, kaluan me sukses në Greqi, ku do të qëndroj reth  4 vjet.

"Kemi ba një muej nga Podujeva në Ferizaj-Prizren-Tetovë-Kërçovë e Resnje, deri te kufini grek", thotë Adem Gllavica (B.A.Selimi:"Adem Gllavica (Selimi) tregon, Tiranë 2016, faqe 59).

"Më 1948 IRO (Organizata nderkombëtare e refugjatëve) i regjistroi të gjithë shqiptarët dhe i transportoi në Itali; neve, si intelektual ose oficerë e me nëpunësi të naltë në Shqipni na ndali qeverija greke, na la të lirë dhe na e preu një rrogë mujore prej gjysëm milion dhrahmish"(faqe 62)

Në Gjermani do të qëndroj reth dy vjet.

"Komiteti "Shqipnija e Lirë" krijoi një kompani shqiptare. Kjo kompani u vendos në Gjermani, në Wachterhof. Qëllimi ishte me i stërvit shqiptarët e me i dërgue kohë pas kohe në Shqipni. Unë e prof. Kelmendi u revoltuem dhe kërkuem që në asnjë mënyrë kosovarët nuk duhet të shkojnë në Shqipni"(faqe 63).

"Një ditë, më 1950, më erdhi një amerikan dhe më tha se unë duhet të shkoj përnjëherë me u takue me Ihsan Toptanin...më tha: juve ju ka thirrë Komiteti "Shqipnija e Lirë" dhe sonte, ti dhe prof. Kelmendi do të nisemi për Gjermani...shoferi që më dërgoj te Toptani na solli në aerodrom. Ne të nesërmen u veshëm me uniforma ushtarake e filluem shërbimin." (Po aty, faqe 65).


"Kur shkuem me u regjistrue për në Amerikë, na thanë se ne në Amerikë nuk pranohemi, se ne jemi kundra politikës amerikane, e kështu vendosum për në Australi.

Deri në Napoli erdhëm me tren nëpër Austri, nga aty i hypum. jë vapori të vjetër norvegjez- "Skaubryn" i cili me shumë prishje gjatë lundrimit, ma në fund, pas pesë javësh na solli në Melbourne, nga ku na dërguan në një kamp përqëndrimi, Bonegilla (350 km larg nga Melbourne), ku ishin 25000 emigranta të papunë"(f.65)

  Profesor Ibrahim Kelmendi në Australi, falë diplomës universitare që ia dërgon me postë vllau i tij Abdullahu, fillon punën si pedagog në njërin prej gjimnazeve të Melbournit.

Me vendosjen e tij në Melbourn ë Australisë, jeta e profesor Ibrahim Kelmendit futet në rrjedha më të qeta. 

Por, gjithmonë do ta kaloj jetën me një dhimbje për fatet e atdheut të robëruar dhe për familjen.

Andaj, prof. Ibrahim Kelmendi kurrë nuk do të pushonte së vepruari për punë të mëdha.

 Si emigrant në Australi, ai merret me studime për etnogjezën shqiptare, hulumton nëpër biblioteka, shkruan dhe boton mjaft punime me vlerë, si në shtypin vendas ashtu edhe në ate të shqiptarve të diasporës.

Profesor Ibrahimi e formon Komitetin e Ballit në Australi dhe do tu bëjë ballë e do t'u kunërvihet me argumente lobeve sllave atje.

Veprat që kemi arritur t'i gjejmë deri sot të profesor Ibrahim Kelmendit janë këto:

 • Ilirët në parahistori-origjina, kultura dhe përhapja e tyre;
 • Prej Miteve deri në Butmir;
 • Pak fjalë për të kaluarën e shqiptarve;
 • E vërteta mbi gjendjen e shqiptarve në Jugosllavi;
 • Përbërja etnike dhe historike e Kosovës;
 • Kosova në luftë;
 • Të mësuem me u ba fqinjë të paduruem;
 • Kosova në luftë me komunizmin;
 • Perspektiva e imperializmit serb;
 • Tito në mes të fortunës;
 • Klika Hoxha-Shehu nuk është për Kosovën shqiptare;
 • Jugosllavinë duhet me njoftë si mozaik e pa harmoni;
 • Një shtyllën e Kosovës quhet Preshevë, etj.

Prof.Ibrahim Kelmendi, ishte bashkëpuntor i rregullt i revistave dhe gazetave të ndryshme të diasporës shqiptare në botë, si psh.: “Albania” e Bostonit, ”Albania “ e Romës, “Përpjekja  jonë” e Nju Jorkut, “Flamuri” i Ballit Kombëtar, “Besa” e Stambollit, “Koha e jonë”, “Rinia kosovare në botën e lirë të Nju Yorkut” etj.  

Sigurisht se më vonë shpresojmë se do të gjënden dhe zbulohen edhe shumë dorëshkrime e korrespondenca me organizatat nacionaliste të shqiptarve gjithandej nëpër botë, si dhe artikuj të tij të shumtë nëpër revista e gazeta të ndryshme, që do e plotësojnë kujtimin për veprën jetësore të këtij intelektuali të madh dhe kolosi të shqiptarisë.

Familja e profesor Ibrahim Kelmendit, siç e pamë, që nga gjyshi i tij, Osmani dhe babai Shaipi me vëllaun e madh Osmanin, ishin viktima dhe humbën jetën nga regjimet antishqiptare të asaj kohe. 

Kurse, profesor Ibrahim Kelmendi u detyrua të arratiset në Australinë e largët, për të shpëtuar nga persekutimi dhe vdekja e sigurt nga regjimi sllavo-komunist.

Por, fati tragjik i kësaj familje nuk përfundon këtu.

 Më 12 mars 1976, djali i madh i vllaut të tij Tefikut, Qenani, që ishte në vizitë shtetërore me Kryetarin e RSFJ-së, Josip Broz Titon në Meksikë, do të humb jetën në moshë 30 vjeçare, në rethana tejet të dyshimta dhe të pasqaruara deri më sot.

Asokohe, unë isha student i vitit të dytë në Fakultetin e Shkencave Politike në Universitetin e Sarajevës dhe ia dërgova një letër të gjatë ngushëllimi, ku ia përshkrova deri në detaje atmosferën e pikëllimit në familje, ceremoninë e varrimit dhe pjesëmarrjen e paparë masive të studentëve dhe shqiptarve nga Kosova, Maqedonia dhe Lugina, si dhe atmosferën e ngushëllimeve 15 ditëshe, që ishte në shtëpinë tonë. Profesor Ibrahimin vdekja e Qenanit e tronditi thellë dhe në letrën që më dërgoi, veç tjerash, duke shprehur pikëllimin dhe dhëmbjen e thellë, thotë:

 "Funerali madhështor për varrosjen e Qenanit flet se ai paska qenë shumë i dashur për popullin. Kjo na nderon neve familjen dhe Preshevën. Por, neve si familje nuk na ka shkuar kurrë politika!"

Profesor Ibrahim Kelmendi vdiq  në moshën 63 vjeçare në Melbourn të Australisë dhe u varros në varrezat e komunitetit shqiptar, me nderime të mëdha dhe sipas traditave tona fetare e kombëtar.

 Me mallin e fuqishëm dhe të pashuar për vendlindjen dhe familjen e farefisin, që nuk i pa kurrë pas arratisjes, u shua jeta e tij e bujëshme, me plotë sfida e sakrifica sublime u shua jeta e tij e lavdishme dhe heroike që ia kushtoi luftës së pakursyer me pushkë dhe me penë në dorë, për liritë dhe të drejtat kombëtare të shqiptarve, kudo që janë. 

Kujtimet për profesor Ibrahim Kelmendin nga ditët shkollore, shpeshëherë m'i ka evokuar shoku i tij i klasës, Akademik Idriz Ajeti, i cili është akoma gjallë dhe me shëndet solid për moshën.

 Derisa ishte më i fortë, shpeshë takoheshim në rrugën Nazim Gafurri, ku ishte më parë ndërtesa e ASHAK, dhe më fliste me kënaqësi për te. "Ibrahimi ka qenë shumë i zgjuar, më i zoti nga të gjithë shokët e gjeneratës. Ka qenë i dashur për të gjithë, paksa i tërhequr, me bindje ideologjike djathtiste dhe me sjellje e edukatë të mirëfilltë aristokratike", evokonte kujtimet për shokun e tij të klasës, Akademiku i nderuar.

Me kujtimet e nënës time dhe me tregimet e saj për jetën e axhës së saj, profesor Ibrahim Kelmendit, që gjithmonë përfundonin me lotë, mallë të pafund dhe mallëngjim, jemi rritur na fëmijët. 

Tregimet për Luftën te hekurudha, për kalin e bardhë që e kishte si komandant, që i shërbente për kontrollin e vijës së frontit dhe luftëtarve në pikat e mbrojtjes, etj. 

Gjithashtu, gjatë tërë kohës sa kishte zgjatur lufta, profesor Ibrahim Kelmendi edhe ato pauza të shkurtëra pushimi qëndronte në gjendje gadishmërie dhe i veshur, duke shkruar me makinën e tij të shkrimit historinë e luftës. Kështu, profesor Ibrahim Kelmendi ishte njëkohësisht edhe krijues i historisë së lavdishme kombëtare në ato momente dramatike të realitetit dhe fatit të shqiptarve, por edhe si regjistrues apo historiograf i historisë sonë dhe luftës së lavdishme për liri dhe të drejtat kombëtare të shqiptarve gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe më vonë.

Më kujtohet tregimi i nënës sime nga fëmijëria e saj, të cilin ajo shumë herë e ka përsëritur me emocione të mëdha, nga varrimi i Abdullah Krashnicës, më 15 janar 1945. 

Si nxënës të shkollës, në mënyrë të organizuar kishin marrë pjesë në varrim dhe me t'u kthyer në shtëpi, në pleme (plevicë) profesor Ibrahimi ishte fshehur, meqë ishte në ilegalitet si kaçak, sepse kërkohej me tërbim nga regjimi i sapoinstaluar sllavokomunist. E thërret nënën aty dhe e pyet lidhur me ceremoninë e varrimit dhe me lotë në sy, thotë:

 "Më dhimbset Abdullahu sepse e ka pasë nana një, djalë hasreti. Por, e kam ditur dhe i kam thënë se të gjithë, një nga një, kanë për t'i likuiduar!"

Pra, nga kjo shihet se sa vizionar i madh ishte profesor Ibrahim Kelmendi, i cili si intelektual i mirëfilltë që ishte, i kishte kuptuar shumë mirë djallëzitë dhe urrejtjen antishqiptare të regjimit komunist të Titos. 

Prandaj, edhepse kishin dallime radikale dhe diametralisht të kundêrta ideologjike me Abdullah Krashnicën, megjithatë ata shpeshëherë takoheshin dhe bisedonin e konsultoheshin për veprimet e tyre dhe për fatin e shqiptarve në përgjithësi dhe sidomos për trevën tonë dhe kishin besim e bashkëpunim të mirëfilltë. 

Jeta dhe veprimtaria patriotike e profesor Ibrahim Kelmendit na bënë krenarë.

Për kontributin e tij ndaj çështjes kombëtare, me rastin e  kremtimit të 100 Vjetorit të shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, Presidentja e Republikës së Kosovës, Atifete Jahjaga, Profesor Ibrahim Kelmendin e dekoroi me “Urdhërin e lirisë”.

Kurse, me rastin e shtatëdhjetëvjetorit të themelimit të Gjimnazit “Sami Frashëri “ në Prishtinë, Ministri i Arsimit i Republikës së Kosovës, në shenjë mirëmjohjeje, për kontributin e tij si profesor i kësaj shkolle, i ndau  "Fletëfalemnderim".

Emërtimi i Shkollës Fillore të Preshevës, të qendrës me katër paralele të ndara me emrin e profesor Ibrahim Kelmendit, i bënë nderë Preshevës dhe paraqet mirënjohjen dhe falemnderimin më të mirë për kontributin e tij për arsimin dhe çështjen kombëtare, duke shërbyer si shembëlltyrë e shkëlqyeshme atdhedashurie dhe për edukimin e mirëfilltë patriotik e intelektual të gjeneratave të reja.

No comments:

Post a Comment