Tuesday, April 19, 2016

Tre vjet nga nënshkrimi i Marrëveshjes për formimin e "Zajednicës"Shkruan: Nehat Hyseni 

Ditën e marte, më 19 prill 2016, u bënë tre vjet të plota nga nënshkrimi i Marrëveshjes famëkeqe mbi "normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi",  midis kryeministrit të Kosovës Hashim Thaçit, kryeministrit të Serbisë, Ivica Daçiq, me ndërmjetësimin e Komisioneres së lartë të BE-së, baroneshës Catherine Ashton, pa përfshirjen e serbëve të Kosovës dhe shqiptarve të Serbisë. 

Kjo Marrëveshje makabër kishte pikësynim themelor sigurimin e statusit dhe pozitës së serbëve si minoritet të Kosovës mbi të gjitha standardet e njohura ndërkombëtare mbi minoritetet. 
Njëkohësisht, me këtë Marrëveshje kryeministri i atëhershëm i Kosovës, Hashim Thaçi, me nënshkrimin e kësaj Marrëveshje, faktikisht ka nënshkruar kapitulimin e Republikës së Kosovës para Serbisë dhe ndërkombëtarve, meqë u dakordua që për çështjet e brendëshme të Kosovës të dialogohet, madje edhe të negociohet në Bruksel!
 Praktikisht, frytet e Luftës së armatosur dhe shpallja e Pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt 2008, me veprimet e pamenduara dhe kapitulanteske të z. Thaçi, u hodhën në ujë dhe u shkelën pamëshirshëm, duke mos treguar aspak respekt për gjakun e derdhur të dëshmorëve për liri dhe pavarësi! 
Ky veprim i padinjitetshëm dhe i papërgjegjshëm i tij ka sjellur pasoja të pariparueshme për Kosovën dhe për Luginën e Preshevës, që sa duket, vëshirë se do riparohen ndonjëherë, meqë në dialogun e Brukselit dhe në Marrëveshjen e përmendur, çështja e shqiptarve të Luginës së Preshevës nuk përmendet fare! Sikur të mos ekzistonin ata mbi këtë dhe?!

Prandaj, ky akt është cilësuar nga shqiptarët, kudo që janë, si tradhëti kombëtare, që duhet zhbërë sa më parë!

Sepse, kjo Marrëveshje që përmban 15 pika, ka përcaktuar obligimin që të themelojë një Asociacion  të komunave me shumicë serbe (Zajednicën) në pikat 1 deri në 6., që nga studiuesit dhe njohësit e të drejtës ndërkombëtare dhe nga politikologë eminentë është vlerësuar si Republikë Serbe brenda Republikës së Kosovës, që do e bëjë Kosovën si shtet tmerrësisht jofunksional dhe joefikas, meqë ia sfidon sovranitetin dhe funksionimin unik të sistemit politik, juridik, ekonomik, bankar, të mbrojtjes, sigurisë, arsimit, kulturës, etj. 
Me këtë Asociacion të komunave me shumicë serbe, sfidohet nga themeli shtetësia e Republikës së Kosovës.
Me pikat 10-11 të kësaj Marrëveshje parashihet 
të themelohet një Panel gjyqësor i veçantë në pjesën veriore të Kosovës, me çka sfidohet funksionimi i sistemit unik gjyqësor në Republikën e Kosovës, meqë parasheh pavarësi të madhe të sistemit gjyqësor në komunat me shumicë serbe, si në procedurën e zgjedhjes së gjyqëtarëve, poashtu edhe në funksionimin e gjykatave në atë pjesë të territorit të Republikës së Kosovës.

Ristrukturimi i strukturave policore në veri të Kosovës është përcaktuar në pikat 7,8 dhe 9, ku parashihet gjithashtu pavarësi e madhe nga Policia e Kosovës, si në zgjedhjen e kuadrit policir, ashtu edhe në kierarkinë komanduese dhe fushëveprim.
Edhepse palët obligohen të arrijnë marrëveshje për dy çështje të rëndësishëm të Kosovës, energjetikën dhe telekomunikacionin ( pika 13), si dhe për si dhe që  asnjëra nga palët të mos e pengoj tjetrën në anëtarësimin në organizata ndërkombëtare (pika 14), megjithatë Serbia e pengoi Kosovën për anëtarësim në UNESCO, si dhe agjiton fuqishëm kundër njohjeve të Republikës së Kosovës, etj.
Pra, Marrëveshja e Brukselit e 19 prillit 2016, si dhe ajo e 25 gushtit 2015, e nënshkruar nga kryeministri Isa Mustafa, e sfidojnë dhe cenojnë Kushtetutën e Republikës së Kosovës, sovranitetin e saj, funksionimin e sistemit unik politik, gjyqësor, doganor, sistemit policor, arsimit, kulturës, sistemit ekonomik dhe shtetëror.
 Prandaj, Gjykata Kushtetuese e Kosovës konstatoi se ka mangësi, të cilat doemos duhen korrigjuar në këto Marrëveshje.
Pasojat e rënda të këtyre Marrëveshjeve antikosovare dhe antishqiptare po i vuan populli i Kosovës, zhvillimi I gjithëmbarëshëm i së cilës është duke lënguar e duke çaluar rënd. 
Pasojat negative të tyre po i vuajnë, madje edhe më keq, shqiptarët e Luginës së Preshevës, të cilët janë lënë pamëshirshëm në duartë e regjimit antishqiptar e fashist të Serbisë, pa kurrëfarë mbështetje institucionale e shtetërore  nga Kosova dhe shqipëria dhe janë vlerësuar si komuniteti aktualisht më i diskriminuari në Europë. 

Pra, Marrëveshja e 19 prillit 2016 dhe ajo e 25 gushtit 2015, duhen korrigjuar dhe ndryshuar konform vendimit të Gjykatës Kushtetuse të Kosovës dhe nevojave shtetërore e domosdoshmërisë së funksionimit unik e efikas të shtetit të Republikës së Kosovës, në interes të popullit shumicë, shqiptarve dhe minoriteteve, sipas të gjitha standardeve dhe normave moderne europiane.

No comments:

Post a Comment