Friday, April 22, 2016

Sharllatanizmi i opinionistëve të "Click"-ut në RTV21


Shkruan: Nehat Hyseni

Emisionin debativ "Click" të R TV21, të udhëhequr nga moderatori Leart Hoxha, e përcjell shumë shpeshë. 
Ky emision, me siguri se ka arritur ta tërheq vëmendjen dhe interesimin e publikut me analizat që i bëjnë "të përherëshmit" Halil Matoshi, Dugagjin Gorani dhe Driton Selmanaj me mysafirë të ndryshëm.
Ata trajtojnë tema të ndryshme të aktualitetit politik të Kosovës dhe, me ju thënë të drejtën, mendoj se shquhet për qasje të sinqert dhe kritike, shpeshëherë edhe deri diku profesionale, ndaj fenomeneve politike e shoqërore nga aktualiteti kosovar, shqiptar, rajonal dhe më gjerë, që e bënë atë njërin ndër emisionet televizive më të shikuara kosovare, kurse TV21, si medium serioz dhe kredibil.

Mirëpo, meqë temat politike e shoqërore që i trajton janë nga më të ndryshmet, kurse opinionistët të përhershëm, edhepse mysafirët ndryshojnë, megjithatë, ndodhë që e humb seriozitetin e nevojshëm, meqë u mungojnë informacionet e domosdoshme dhe kompetenca e njohuritë minimale për temat që trajtojnë.

Mbase, i tillë ishte edhe emisioni i të enjtës, më 21 prill 2016, kur flitej për Zgjedhjet lokale dhe parlamentare të 24 prillit 2016, me fokus në Luginë të Preshevës. 
Shihej ashiqare se Halil Matoshi dhe Nexhmedin Spahiu nuk kishin informacione elementare dhe se nuk iekishin përcjellur fare fushatën parazgjedhore në Luginë. 
Madje, shihej qartë se nuk kishin fare njohuri, madhe as më elementare për shqiptarët e Luginës. 
Prandaj, ata "ia futnin kot" shifrave dhe nuk pritonin as të jipnin këshilla e "nasihat" se çka duhet të bëjnë shqiptarët e Luginês dhe ata të Maqedonisë.
Së pari, nuk është e vërtetë se partitë politike shqiptare të Luginës i bojkotojnë zgjedhjet dhe "nuk e ndjekin rrugën institucionale", siç deklaronin ata. 
Sepse, asnjëherë, asnjëra parti politike shqiptare nuk i ka bojkotuar zgjedhjet lokale, por disa parti i kanë bojkotuar herë pas here vetëm ato parlamentare dhe zgjedhjet për Këshillin Nacional të Shqiptarve, të 6 qershorit 2010.
Prandaj, fjala është vetëm për bojkotimin e zgjedhjeve parlamentare nga partitë politike të prira nga Ragmi Mustafa, të cilat në vitin 2015 ia dhanë Mirënjohjen (Zahvallnicën) famoze e të turpshëme kryeministrit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Prandaj, analiza dhe debati i zhvilluar në emision, në mungesë informacioni dhe njohjeje të situatës politike në Luginë të Preshevës, ishte kuturu, që më shumë fuste paqartësi se sa që realisht sqaronte diçka.
 Madje, edhe numri i shqiptarve atje, u përgjysmua nga opinionisti i përhershëm, Halil Matoshi, 25000-30000, kurse realisht janë reth 62000 shqiptarë në Luginë të Preshevës.
Pastaj, u tha se shqiptarët mund t'i marrin pesë deputetë, poqese do të shkonin me "listë unike" në zgjedhje.
 Kjo nuk është e vërtetë, sepse, numri i deputetëve për parlamentin e Serbisë varet nga numri i përgjithshëm  e daljes në votime në nivel të Serbisë, që pjestohet me numrin e deputetëve të parlamentit, 250, që sillej nga 12-16 mijë vota të nevojshme për një deputet. 

Kurse, z. Matoshi thotë se në Serbi jetojnë 25-30 mijë shqiptarë, që i bie të ket maksimalisht reth 20 mijë votues, që do të thotë se shqiptarët nuk do të mund të fitonin më shumë se një edhe sikur të dilnin 100% në zgjedhje!

Atëherë, vallë, prej nga na i nxorri z. Matoshi 5 deputetë?

Pra, kjo flet qartë për qasjen kuturu dhe sharrllatanizmin e tij ndaj problemeve të Luginës së Preshevës, pa u thelluar në njohjen elementare të realitetit etnik, politik e shoqëror atje.

Kurse, këshillat e z. Spahiu për lista unike të shqiptarve në zgjedhje lokale do ishin absurde! 
Sepse, realisht do e pengonte dhe pamundësonte garën shumëpartiake për pushtetet lokale në komunën e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, si dhe demokracinë.
Pra, qasja ndaj problemeve të shqiptarve të Luginës së Preshevës kërkon seriozitet e përkushtim, e jo dhënie leksionesh e këshillash kuturu, pa u informuar për rethanat dhe problemet atje, duke "ia futur kot", e duke dezinformuar e çorientuar edhe më tepër opinionin kosovar dhe atë gjithëshqiptar për Luginën e Preshevës, ashtu si bënin në fund të viteve të 90-ta mediat e Shqipërisë për situatën në Kosovë, kur sugjeronin bashkimin e partive shqiptare në protestat e opozitës serbe në Beograd. Sidomos na irritonte "këshilla gjeniale" e gazetarit Bujar Muharremi dhe kolegëve të tij, sipas të cilëve, me rrëzimin e Millosheviqit, do të zgjidheshin edhe problemet shekullore midis shqiptarve dhe serbëve!
Dëmet nga kjo qasje sharrllatane dhe skajshmërisht e papërgjegjëshme janë shumëfish të mëdha.
 Andaj, do ishte mirë që, poqese nuk kemi synime të sinqerta dhe dashuri të mirëfilltë vëllazërore dhe informacione minimale për atë pjesë të Shqiptarisë, do ishte mirë, që së paku, mos t'i dëmtojmë dhe çorientojmë edhe më tepër ata.

No comments:

Post a Comment