Tuesday, April 22, 2014

Presheva i shkruan Prishtinës: Mos na trajtoni ‘jo kosovarë’, ne jemi shqiptarë

PRESHEVË- Në një letër adresuar krerëve të institucioneve të Kosovës Atifete Jahjagës dhe Hashim Thaçi dhe Jakup Krasniqit e nënshkruar nga Mr. Nehat Hyseni, kryetar i Shoqatës së shqiptarëve të Luginës së Preshevës që jetojnë e veprojnë në Kosovë citohet se preshevarët duhet të trajtohen njësoj, pasi janë shqiptarë.

Ata në këtë letër janë shprehur të shqetësuar me faktin se Qeveria e Kosovës në bisedimet e Brukselit dhe Marrëveshjen e 19 prillit 2013, çështjen e Luginës nuk e përfshiu fare, thuhet mes tjerash në letrën.

Në këtë letër po ashtu, preshevarët shqetësohen edhe për obligimin kushtetues për të cilën thonë se Qeveria nuk e ka kryer, e cili ka të bëjë me shtimin e kujdesit shtetëror të Kosovës për shqiptarët e Luginës së Preshevës. Ndërkohë, kujdes duhet ti tregohet dhe vendosjes së reciprocitetit mes të drejtave që gëzojnë serbët në Kosovë me shqiptarët në Luginë, të organizojë shkollim dhe mirëqenie për shqiptarët atje.

“Kujdesi institucional i Republikës së Kosovës është i domosdoshëm, si për shqiptarët e shpërngulur të Luginës që jetojnë në Kosovë, prej të cilëve një pjesë e madhe nuk ka dokumentacion të Kosovës, e as të Serbisë, ashtu edhe për ndaljen e shpërnguljes së shqiptarëve që jetojnë në Luginë. Ata zyrtarisht trajtohen si “qytetarë të padukshëm”, pa mundësi lëvizjeje të lirë, me probleme e kokëçarje të mëdha që u shkaktohen atyre nga fakti se institucionet e Kosovës i trajtojnë si “jo kosovarë”, kurse në Serbi keqtrajtohen e diskriminohen si “jo serbë””- thuhet në letrën e drejtuar institucioneve të Kosovës.

“Regjistrimin dhe evidencimin zyrtarë të të shpërngulurve nga Lugina, si refugjatë, ashtu si janë evidencuar nga UNHCR-i mbi 240 mijë serbë të Kosovës, që zyrtarisht trajtohen si refugjatë në Serbi, kurse asnjë shqiptar nuk figuron zyrtarisht si i shpërngulur dhe refugjat në Kosovë. Konsiderojmë se është e domosdoshme edhe hapja e Zyrës së Kosovës në Luginë të Preshevës, si degë e Zyrës ndërlidhëse të Republikës së Kosovës në Beograd, për harmonizinin dhe koordinimin e aktiviteteve të Republikës së Kosovës për ndihmë shtetërore e vëllazërore ndaj shqiptarëve të Luginës, ashtu si i ndihmon Serbia vëllezërit e vet serbë në Kosovë”- thuhet në këtë letër.

Shoqata e shqiptarëve të Luginës së Preshevës që jetojnë e veprojnë në Kosovë, e konsideron të domosdoshme dhe urgjente që të zbatohet Rezoluta e Kuvendit të Republikës së Kosovës dhe të themelohen zyrat në Prishtinë e Gjilan, për t’u marrë institucionalisht me problemet dhe hallet e qytetarëve të luginës që jetojnë në Kosovë, që sipas tyre janë të shumta.

Ndërsa në fund duke pritur angazhimin e qeverisë, ata ndër të tjera edhe falënderohen për siç thonë ata heqjen e taksës kufitare prej 20 eurosh për makinë, si dhe për paralajmërimin e heqjes së kuotave famëkeqe për studentët nga Lugina në universitetet e Kosovës.

No comments:

Post a Comment