Monday, July 22, 2019

Zhvillime dramatike në skenën e politikbërjes kosovare 


IMG_2098.jpeg

Shkruan: Nehat Hyseni 


Zhvillimet dramatike gjatë fundjavës së kaluar që i shkaktoi dorëheqja e befasishme, pa kurrëfarë paralajmërimi dhe e  parevokueshme e kryeministrit Ramush Haradinaj, për shkak se kishte marrë ftesën nga Gjykata Speciale, që në cilësinë e të akuzuarit, të intervistohet gjatë kësaj jave në Hagë. 

Ftesë për t’u investuar nga kjo Gjykatë kanë marrë edhe shumë të akuzuar e dëshmitarë të tjerë, madje thuhet se të tillë do të jenë reth 700 (shtatë qind) dhe kësaj radhe kanë përfshirë edhe “peshqit e mëdhenjë”, dmth ish komandantët e UÇK-së që janë duke e qeverisur Republikën e Kosovës pothuajse në tërë periudhën e pasluftës.

Se cilat efekte dhe çfarë impakti real do të ketë ky proces në skenën e politikbërjes kosovare, mbetet të shihet.

Por, impakti i parë pritet se 

 do të jetë rënia e Qeverisë Haradinaj, që e përbënë minoranca shqiptare e koalicionit PANA, dmth e PDK-së, AAK-së, Nismës dhe AKR-së dhe besojmë se do të pasoj edhe shpallja e zgjedhjeve të jashtëzakonëshme, nga Presidenti, që pritet që të ndodhin në vjeshtë të këtij viti kalendarik.

Meqë të gjitha partitë politike janë deklaruar për zgjedhje të jashtëzakonëshme, përveç PDK-së, dmth partisë së Presidentit Hashim Thaçi, megjithatë mbetet enigmatike se si do të reagoj ai në këtë rast. 

Pra, a do ta vazhdoj me këtë Qeveri, duke caktuar nga “zarfi” kryeministrin e ri, ashtu si ndodhi kohë më parë me Presidenten Atifete Jahjaga, apo do të shkohet në zgjedhje.

 Kjo dilemë shpresojmë se do të zgjidhet gjatë kësaj jave.

Gjithësesi, impakti i ndërkombëtarëve pritet se do të jetë vendimtar, meqë atyre po u ngutet që të hiqet taksa 100% në mallrat serbe dhe të zhbllokohet procesi i Dialogut Kosovë-Serbi dhe gjatë gushtit ose në fillim të shtatorit pritet që të mbahet samiti për këtë temë në Paris, pas të cilit është paralajmëruar se do të mbahet edhe takimi në Njujork, nën patronatin e Presidentit të SHBA-ve, Donald Trump.


Wednesday, July 17, 2019

E tha kryetari se buxheti i komunës së Preshevës për vitin 2018 edhe përkundrejt dështimeve, meqë u realizua vetëm 57%, që është realisht huqja më e madhe në historinë 74 vjeçare të ekzistimit të kësaj komune, megjithatë, sipas tij, na qenka më i madhi (në dinarë)! 

I mjeri kryetar që nuk arriti ta kryej së paku shkollën e mesme që të mund ta kuptoj se gjithëmonë buxheti është rritur në dinarë gjatë këtyre 74 viteve. Por, dinari gjithmonë ka devalvuar. Prandaj, katastrofën buxhetore i shkreti kryetar analfabet do e kuptoj në euro.

 Kurse, në euro do t’i dalin hesapet ndryshe, se investimet kapitale tani janë 10-12 herë, dmth 1000-1200% më të vogla në krahasim me qeverisjen e “partive të vjetra”, PVD-së me Riza Halimin dhe të PDSH-së me Ragmi Mustafën, si kryetarë komune.

Eh! Kjo matematika e shkretë!!!


PS: Nuk i ka fajet Shqiprimi që nuk po din me llogarit, por fajet i ka shkolla!!!

Eh! Kjo virone shkollë!