Friday, July 28, 2017

Adem Selimi (Gllavica), bashkëluftëtar dhe mik i ngushtë i Profesor Ibrahim KelmenditShkruan: Nehat Hyseni


Adem Selimi (Gllavica) është figurë historike, patriot dhe intelektual me nam, i cili kontribuoi me pushkë dhe me penë për kauzën kombëtare. Roli i tij është kolosal në organizimin politiko-ushtarak të shqiptarve gjatë viteve dramatike 1943-1945 të LDB-së në Kosovë.

Adem Gllavica ishte shoku më i ngushtë i Profesor Ibrahim Kelmendi nga Presheva, që nga bankat shkollore në Medresenë e Madhe të Mbretit Aleksandar Karagjorgjeviq në Shkup (1930-1938), pastaj në Zagreb si studentë, gjatë punës si profesor në gjimnazin "Sami Frashëri" në Prishtinë; si anëtarë dhe aktistë të devotshëm të Ballit Kombëtar, NDSH-së, luftês në Preshevë, Ferizaj dhe në mbarë Kosovën; si anëtarë e veprimtarë të rëndësishëm të Lidhjes së Dytë të Prizrenit; në kalimin e kufirit dhe shpërnguljen me luftë dhe kalimin e kufirit më 31 dhjetor 1945 në Greqi; qëndrimin 4 vjet në Greqi; shpërnguljen në Gjermani në kuadër të organizatës "Shqipnija e Lirë"; kundërshtimin e përbashkët të dërgimit të diverzantëve kosovarë për rrëzimin e regjimit komunist të Enver Hoxhës, ku ata shkonin si "qeni në rrush", meqë zbuloheshin lehtë nga Sigurimi Shtetëror i Shqipërisë  për shkak të dialektit të së folmes kosovare, që dallon nga e folmja e Shqipêrisë dhe mosaftësimit të mjaftueshëm, njohurive dhe aftësive ushtarake tejet modeste të tyre, etj; 

Natyrisht se Adem Selimi (Gllavica) dhe Profesor Ibrahim kelmendi, si intelektualë të mirëfilltë, veprimtarë e luftëtarë të devotshëm për kauzën kombëtare të shqiptarve në atë kohë të rrezikëshme dhe vendimtare për fatin historik të shqiptarve në ish Jugosllavi, refuzuan dhe madje protestuan ashpër kundër sakrifikimit dhe flijimit të kotë jetës së të rinjëve shqiptarë.

Për këtë arsye, kërkesa e tyre për shkuarje në Amerikë në vitin 1952, ku kishte shumë shqiptarë, u refuzua nga autoritetet amerikane.

Prandaj, ata së bashku detyrohen të shkojnë në Australi, me një anije të vjetër norvegjeze, e cila pas defekteve e prishjeve të shumëta, pas 5 javësh udhëtimi, mezi arrin në Australi.

Profesor Ibrahim Kelmendi vdiq në Melbourne të Australisë, më 24 janar 1979 dhe nuk la pasardhës, meqë nuk pati fëmijë me bashkëshorten e tij të devotêshme, zonjën Geraldina.

Në shenjë respekti ndaj veprimtarisë së tij heroike, Shkolla Fillore Qendrore e Preshevës mban me krenari emrin "Profesor Ibrahim Kelmendi".

Konsideroj se nisma për vendosjen e bustës së Adem Gllavicës në Ferizaj, duhet mbështetur, si dhe emërtimi i ndonjë shkolle apo institucioni publik me emrin e tij, që do i bënte nderë atyre dhe do e respektonte dhe nderonte këtë figurë madhështore të historisë kombëtare shqiptare, në veçanti Ferizajin me rethinë.

No comments:

Post a Comment