Wednesday, December 14, 2016

Cunami politik në Maqedoni


Shkruan: Nehat Hyseni 

Termeti politik i shkaktuar nga "bombat" e kryetarit të LSDM-së, Zoran Zaevit, që i sheshuan të palarat dhe ndyrësirat e prapaskenave të pista të kolaboracionizmit poshtrues e servilë të kampusit politik të shqiptarve me diktatorucin e flliqtë e primitiv të VMRO-së, Nikolla Gruevskin, në zgjedhjet e jashtëzakonëshme parlamentare të 11 dhjetorit 2016 solli "cunamin" elektoral që, sa duket gëlltiti dhe përmbysi PDSH-në e mafiozit të gërditshëm Menduh Thaçit, si dhe përgjysmoi mbështetjen dhe fuqinë politike të folkloristit arkaik, BDI-së Ali Ahmetit.
Pra, efekti i këtij "termeti" apo lëkundjeje të fuqishme të skenës politike në përgjithësi në IRJ të Maqedonisë, shkaktoi "cunami" politik përbiu sistemin autokratik e shovinist të VMRO - së të Nikolla Gruevskit, si dhe faktorin e vjetër politik : Ahmeti - Thaçi, si dy "patronë" të historisë 25 vjeçare të skenës politike të shqiptarve në Maqedoni, që e ruajtën me xhelozi e fanatizëm primitiv pozitën margjinalizuese e poshtruese të shqiptarve në skenën politike të kësaj republike të brishtë dhe shumë halle e probleme identitare e të demokracisë në Ballkan.

Ndryshimet reale në skenën politike të Maqedonisë nuk mundën t'i sjellin maqedonët pa votën e shqiptarve. 
Prandaj, mbi pesëdhjetë mijë vota të shqiptarve për LSDM-në e Zaevit, e zvogëluan  fuqinë politike të autokratucit Gruevski, duke krijuar raportin 51 kundrejt 49 deputetëve të LSDM-së.

Dhe ky êshtë një sukses i madh, por, megjithatë i pamjaftueshëm për ta bërë ndryshimin e shumëpritur. 
Kjo do të thotë se vetëm raundi i parë i kësaj fitoreje është arritur, me votën e drejtpërdrejtë të shqiptarve.
 Kurse, raundi i dytë dhe vendimtar pritet natyrshëm të ndodhë me formimin e qeverisë dhe mazhorancës qeverisëse që do të ndodhë me koalicionin e ri qeverisës, pa VMRO-në fashiste, antieuropiane e antiamerikane dhe proruruse të Nikolla Gruevskit. 
Ndërkaq, partitë politike shqiptare morën vetë 20, nga 29 deputetë që kishin, meqë vota e shqiptarve u shpërnda në pesë lista votuese, nga të cillat BDI fitoi gjysmën, dmth 10 deputetë, Lëvizja Besa 5, Aleanca për shqiptarët e Selajdin Skelën 3 dhe PDSH e Menduh Thaçit mori 2 deputetë, kurse PPD si partia më e vjetër e shqiptarve në Maqedoni, mbeti pa asnjë mandat!
Mesazhi i votës së shqiptarve duhet lexuar e kuptuar drejtë dhe qartë: se shqiptarët e Maqedonisë kërkojnë ndryshime dhe ndëshkuan sjelljen arrogante, banditeske e mafioze të Menduh Thaçit, si dhe performancën shterpe e monopoliste të BDI-së së Ali Ahmetit.
Suksesi i Lëvizjes Besa, sa duket, shumêkend e ka befasuar, edhepse realisht ishte i pritshëm njê rezultat i tillë, si një shpresë e re, e ndryshme nga llumi i skenës së vjetër politike, që dominoi skenën politike shterpe e vendnumêruese të shqiptarve  të Maqedonisë për një çerekshekull të pluralizmit politik.
Pra, zgjedhjet e jashtëzakonëshme parlamentare të 11 dhjetorit 2016 kanë krijuar mundësinë reale të përmbysjes së regjimit ultrashovinist, diktatorial, autokratik e fashist të VMROsë së Nikolla Gruevskit, si dhe hoqën nga skena politike llumin politik e demagogjik të Menduh Thaçit dhe tarafit të tij mafioz. 
Por, ato i dhanë një grusht të fortë edhe politikës shterpe e servile të BDI-së së Ali Ahmetit, duke i hapur vend dhe rrugë Lëvizjes Besa, si parti e re, si dhe Aleancës së shqiptarve në Maqedoni.

No comments:

Post a Comment