Sunday, May 15, 2016

Truqet dhe marifetllëqet paszgjedhore në Luginë
Shkruan: Nehat Hyseni

Qetësia e përkohëshme që 
pasoi pas zhurmës së madhe dhe euforisë së aktiviteteve intensive të fushatës parazgjedhore për zgjedhjet parlamentare dhe lokale në Luginë të Preshevës, më 24 prill 2016, pritet që gjatë javës së ardhëshme të merr epilogun e konstituimit të kuvendit komunal në Bujanoc, mbase dhe Preshevë?
Tani më është e sigurtë se në këto dy komuna, humbës të shumëpritur të këtyre zgjedhjeve ishin pushtetmbajtësit e deritanishëm: Nagip Arifi në komunën e Bujanocit dhe Ragmi Mustafa në komunën e Preshevës. 
Prandaj, meqë pra, Nagip Arifi ishte humbësi i këtyre zgjedhjeve, në mbledhjen konstituive të Kuvendit të Komunës së Bujanocit, pritet që të ndodhë ndërrimi i shumëpritur i pushtetit, meqë pritet që kryetari i deritanishëm, Nagip Arifi, sipas të gjitha gjasave, të shkoj në opozitë. 
Kryetar i ri i kësaj komune, për mandatin 2016-2020, pritet të zgjidhet Shaip Kamberi, nga koalicioni PVD-UDSH, si fitues i këtyre zgjedhjeve.

Pas përfundimit të negociatave, që zgjatën tri javë, më 14 maj 2016, më në fund u nënshkruajt Marrëveshja për mazhorancën qeverisëse të Komunës së Bujanocit, në mandatin katërvjeçar 2016-2020, me gjithsej 24, nga 41 këshilltarë që ka KK Bujanoc dhe do të ket këtë përbërje: PVD-UDSH  me 12 këshilltarë, LPD e Jonuz Musliut me katër këshilltarë, grupi qytetar i S. Arsiqit me pesë këshilltarë, SPO, SPS, JS me dy këshilltarë dhe një këshilltar rom, dmth. 67% të asambleistëve do të jenë shqiptarë, 29% serbë dhe një këshilltar rom.
Praktikisht, qeverisja e ardhëshme e pushtetit lokal në Bujanoc i përgjigjet pothuajse në mënyrë ideale edhe përbërjes etnike të kësaj komune dhe plotësimi i suksesshëm i përfaqësimit të strukturës etnike të popullatës në qeverisje lokale, paraqet plotësim të kriterit të barazisë etnike dhe garancë për një qeverisje të suksesshme dhe efikase, në të mirë të të gjithë qytetarëve të kësaj komune me shumicë shqiptare.
Gjithashtu, pritet që të ndodhë edhe ndryshimi i mazhorancës qeverisëse në Këshillin Nacional, ku PVD-UDSH kishin 7 këlltarë, kurse grupi i partive reth Ragmi Mustafës dhe Nagip Arifit, të gjitha së bashku kanë 7 këshilltarë. 
Por, me përfshierjen e LPD-së të Jonuz Musliut në koalicionin e qeverisjes së pushtetit lokal, pritet që edhe KNSH-në ta udhëheq mazhoranca e re qeverisëse PVD-UDSH nga Presheva e Bujanoci, kurse APN, si parti e re, nuk ka këshilltarë në KNSH. 

Natyrisht, kështu do të sigurohet një koordinim më i mirë dhe më efikas midis komunave Preshevë, Bujanoc e Medvegjë me KNSH-në, duke eliminuar kështu shumë anomali dhe gabime të keqqeverisjes në të kaluarën. 
Prandaj, me të drejtë konsiderohet se edhe ky rezultat i realitetit të ri të krijuar nga zgjedhjet e 24 prillit, edhe më tepër i shton shpresat për një mirëqeverisje të shqiptarve në Luginë të Preshevës.

Mirëpo, problemet, zhagitjet dhe obstrukcionet e truqet paszgjedhore ndodhën pikërisht aty ku më së paku pritej: në komunën e Preshevës!

Partitë serbe në vendvotimin apo njësinë zgjedhore nr. 11, në Stacionin Hekurudhor, kanë ankimuar në Gjykatë dhe verdikti apo vendimi gjyqësor pritet të jipet të premtën, më 20 maj 2016. 
Poqese ankesa e tyre hidhet poshtë, atëherë Komisioni Zgjedhor do të mund ta shpallë rezultatin zgjedhor, që do t'i hapë rrugë konstituimit të KK Preshevë në dhjetë ditët e ardhëshme. 
Por, poqese miratohet si e arsyeshme ankesa e tyre, atëherë do të përsëriten zgjedhjet në këtē njësi zgjedhore, që i bie se duhet pritur së paku edhe tri javë deri te konstituimi i Kuvendit Komunal të Preshevës.

Sigurisht se është e drejtë ligjore dhe demokratike e çdokujt, prandaj edhe e partive serbe që të ankimojnë për çështjet që mendojnë se ka pasur anomali e shkelje gjatë procedurës së zgjedhjeve, apo gjatë numërimit dhe hartimit të procesverbalit zgjedhor. 
Por, duke e mirënjohur realitetin politik në komunën e Preshevës, si dhe motivacionin e dyshimtë të këtyre partive të komunitetit serb në njësinë zgjedhore nr. 11, megjithatë, në opinionin preshevar flitet me të madhe dhe ka dyshime të bazuara se aktiviteti i ankimimit të tyre mund të jetë nxitur nga PDSH e Ragmi Mustafës me "satelitët" e tij, meqë kanë mbetur në opozitë. 
Prandaj, në paraqitjen publike të Ragmi Mustafës, pas shpalljes së koalicionit qeverisës APNPVD (2016-2020), që ishte plotë mllef e nervozë, ai nuk ngurroi të kërcënohej se "PDSH është fituese"?! 
Kështu, dyshohet se ai duke i nxitur serbët sipas parimit: "gjuaj gurin dhe mëshife dorën!", opinionin preshevarë e ka mllefosur nga veprimet dhe obstrukcionet e "nëntokës" së mafisë së biznespolitikës që abuzoi 12 vjet me pushtetin lokal në krye me Ragmi Mustafën në Preshevë dhe me Nagip Arifin në Bujanoc, të cilët, edhepse ishte e qartë se i humbi zgjedhjet lokale, ai e ftoi partinë e Vuçiqit, SNS-in dhe partitë tjera, me tentativë që të "shpëtojë" diçka dhe ta mbaj pushtetin me çdo kusht, duke i premtuar madje postin e kryetarit të komunës së Bujanocit LPD-së së Jonuz Musliut!
Ngjashëm veproi edhe Ragmi Mustafa në Preshevë, duke dërguar "emisarë" të vet, më 25 prill, dmth të nesërmen e mbajtjes së zgjedhjeve, për t'i propozuar koalicion qeverisës PVD-së së Riza Halimit, duke i ofruar madje edhe postin e kryetarit të Komunës së Preshevës, vetëm që t'i ruajnë postet e drejtorëve dhe rrëmujën që kishin krijuar në administratën komunale me bashibozukë e analfabetë, si dhe për ta penguar tehun e "shpatës" së drejtësisë që duhet vënë me auditimin e kësaj komune dhe me hetimet që duhet zhvilluar për zbulimin e hajnive që janë bërë gjatë keqqeverisjes së tyre korruptive e mafioze.


No comments:

Post a Comment