Wednesday, May 4, 2016

Beteja për ta "fituar paqen"!Shkruan:  Nehat Hyseni

Aktualisht, Kosova gjëndet në fazën e "çlirimit nga çlirimtarët". 

Kjo fazë është e domosdoshme për tu kaluar dhe, mbase, paraqet kalimin e "rubikonit" për fazën e ardhëshme të shoqërisë kosovare: të dekriminalizimit të politikëbërjes dhe pushtetit ekzektutiv e gjyqësor, por edhe të "krehjes" së legjislativit, që filloi me dorëheqjen e Azem Sylës nga posti i deputetit në Kuvendin e Kosovsës, për t'i hapur rrugën hetimeve  të EULEX-it për atë dhe për grupin e tij kriminal.

Pra, në Kosovë kemi të bëjmë me një paradoks tipik ballkanik, ku koka e krimit gjëndet në politikë dhe në të gjitha pushtetet: legjislativ, ekzektutiv e gjyqësor, të cilët do duheshin që ta luftojnë atë.
Gjithësesi, Ballkani ka pasur përvoja të tilla të qeverisjes mafioze, sidomos gjatë shekullit të kaluar në Italinë Jugore. 
Atje politika u spastrua nga mafia vetëm atëherë kur populli u ngop me mbrapshtitë dhe krimet e tyre dhe u vu në mbrojtje të sinqertë dhe të vendosur të shtetit, si dhe të së mirës publike, duke nderuar dhe respektuar me dinjitet viktimat e atij krimi, duke ia prerë rrënjët krimit të organizuar, me heqjen e kriminelëve dhe "kapove" të krimit nga funksionet nga funksionet vendimmarrëse e ekzekutive në institucionet shtetërore dhe publike.

Pra, është e nevojshme të krijohet një "masë kritike" në popull, e cila nuk do i votoj kriminelët politikë, por do i ndëshkoj me votë të gjithë kriminelët dhe mafiozët politikë, që u pasuruan në mënyrë të mistershme dhe kanë krijuar pasuri përrallore të cilën nuk mund ta justifikojnë kurrësesi me të ardhurat e tyre legale dhe të ligjshme.
Meqë liderët politikë aktual publikisht zotohen se do e luftojnë korrupsionin dhe krimin e organizuar, kurse dihet botërisht se pikërisht e keqja e Kosovës dhe plaçkitja e pasurisë publike të saj fillon pikërisht nga ata, si kokë të krimit të organizuar dhe korrupsionit. 
Kuptohet se edhe lufta dhe aksionet e fundit të EULEX-it në luftimin e mafisë kriminale në Kosovë, ka shtuar besimin nga institucionet ndërkombëtare se po çlirohemi dalngadal nga "patriotët" dhe nga politikanët që bënë "plaçkitje patriotike" të vendit të vet, si dhe ishin udhëheqës të krimit, korrupsionit dhe të shkatërrimit e komprometimit të Kosovës në sytë e botës së përparuar e demokratike, duke filluar, më në fund që të na hapin dyert e pranimit në institucione ndërkombëtare.
Pranimi i Kosovës më 3 maj 2016,  në radhët e  UEFA-s, si anëtare e 55-të e saj, nga mediat me të drejtë u vlerësua si fitore më e madhe e Kosovës pas shpalljes së Pavarësisë, më 17 shkurt 2016.
Me shumë të drejtë, në vitin 1999, miku i madh i Kosovës dhe shqiptarve, Presidenti i SHBA-ve, Bill Clinton, na pati thënë: 
"Ne e fituam luftën, kurse ju duhet ta fitoni paqen!"

Sa duket, atëbotë pothuajse askush nga shqiptarët në Kosovë nuk e kishte kuptuar sa duhet këtë mesazh të këtij miku tonë të madh, që i priu aleancës ushtarake të botës demokratike për ta dëbuar armikun shekullor të shaiptarve, soldateskën e kasapit të Ballkanit, Serbinë, si okuptare kriminale e gjakoirëse e Kosovës.
 Por, siç u pa puna, shumë kohë na u desht, e nuk e dijmë se edhe sa kohë do të na duhet që ta "fitojmë paqen"?!

Mbase, nuk e kushim ditur se do e fitojmë luftën për tu çliruar nga Serbia, me ndihmën e miqëve tanë ndërkombëtarë në krye me SHBA. shumë më shpejt se ta "fitojmë paqen"!

Kurse, në masën se sa do arrijmë që ta "fitojmë paqen", duke e luftuar mafinë tonë politike e kriminale, duke u çliruar nga ata të cilët në emër të "patriotizmit" e të "luftës", na e rrëmbyen paqen dhe ëndrrat e gjeneratave të reja për një jetë më të mirë e më dinjitoze dhe për integrimin e Kosovës në botën e përparuar e demokratike.
Sigurisht se, poqese mobilizohemi me sukses dhe pa hamendje në këtë rrugëtim, rezultatet nuk do të mungojnë. 

Pas pranimit në UEFA, së shpejti do pasoj pranimi edhe në FIFA dhe do të na mundësohet liberalizimi dhe udhëtimi në vdndet e BE-së, pa viza dhe pa pengesa poshtruese të cilave u ishim nënshtruar deri më tani ne "në Kosovën e lirë dhe të Pavarur".

Mbase, duhet ta kuptojmë se Kosova akoma nuk është dhe nuk do të jetë "e lirë dhe e pavarur", derisa mos ta fitojmë luftën me krimin, korrupsionin dhe papërgjegjësinë e zhvatjen e pasurisë publike, që është ngulitur thellë në mentalitetin "patriotik" të shoqërisë kosovare.

No comments:

Post a Comment