Tuesday, March 29, 2016

Bankrotimi politik i "Opozitës së bashkuar"?
Shkruan: Nehat Hyseni

Opozita aktuale, Lëvizja Vetëvendosje-AAK-Nisma (VAN), apo si u (vetë) quajt, Opozita e bashkuar, realisht buron nga partitë politike të cilat dolën të humbura nga zgjedhjet e parakohëshme parlamentare të 8 qershorit 2014: LDK-VV-AAK-Nisma (LVAN).
Siç e dijmë, pritshmëritë nga ato zgjedhje ishin megalomane dhe utopike nga LDK, VV dhe AAK, meqë të gjitha këto parti pretendonin t'i fitonin zgjedhjet e përmendura. 
LDK llogariste se i kishte "ardhur dita" e fitores, meqë PDK ishte goditur nga përçarja dhe fraksioni I Jakup Krasniqit dhe Fatmir Limajt (Nisma) dhe shpresonte në fitore.
 Kurse Lëvizja Vetëvendosje ishte në eufori nga fitorja e befasishme e saj në zgjedhjet e fundit lokale, meqë kishte marrë komunën e Prishtinës, që konsiderohej bastion i fuqishëm i LDK-së, e cila 14 vjetë radhazi kishte fituar dhe qeverisur kryeqendrën e Kosovës. 
Ndërkaq, AAK kishte shpresuar se ishte e forcuar kësaj radhe me lirimin e z. Ramush Haradinaj nga Gjykata e Hagës si i "pafajshëm", llogariste se ishte fuqizuar aq shumë sa t'i fitonte këto zgjedhje. 
E vetmja partia Nisma, nga të gjitha partitë tjera opozitare, ishte më realiste dhe pretendonte ta kaloj pragun zgjedhor prej 5%, që e arriti, duke fituar 6 deputetë dhe u bë parti parlamentare.
Pra, të gjitha partitë opozitare ( përveç Nismës), kishin mbivlerësuar në mënyrë ekstreme nivelin e mbështetjes së tyre nga votuesit.
 Prandaj, të gjithat edhe u zhgënjyen rënd, meqë kauza e tyre për "rrënimin e qeverisjes së keqe të PDK-së dhe Hashim Thaçit" dështoi. 
Në këtë atmosferë dëshprimi dhe zhgënjimi, në mbrëmjen e 9 qershorit 2016, dmth. një ditë pas zgjedhjeve, doli me propozimin pêr formimin e koalicionit "anti-Thaçi":LDK-AAK-Nisma, por, çuditërisht ai partinë e vet Lëvizjen Vetëvendosje nuk e përfshiu, meqë deklaroi se nevoitej pëlqimi i anëtarësisë. Kështu, ata iu bashkëngjitën bllokut opozitar më 10 shtator 2014, dmth. dy muaj pas zgjedhjeve.

Mirëpo, meqë iu pamundësua bllokut opozitar nga Gjykata Kushtetuese e Kosovës marrja e postit të kryetarit të Kuvendit të Kosovës, edhepse me 67 vota ishte zgjedhur në këtë post Isa Mustafa, atëherë LDK bëri koalicion me PDK-në dhe mori postin e kryeministrit.

Pra, opozita LVAN kishte bashkuar "humbësit" e zgjedhjeve të parakohêshme parlamentare të 8 qershorit 2014, me kauzën "anti-thaçiste", kurse brenda saj, ambicie më të mëdha kishte AAK, meqë kërkonte postin e kryeministrit, edhepse ishte parti e katërt për nga numri i fituar i deputetëve.
Koalicionin qeverisës LDK-PDK opozita e mbetur: Lëvizja Vetëvendosje-AAK-Nisma (VAN) e quajti "tradhëtar" dhe inatet e mllefi, sidomos ndaj Isa Mustafës, nuk kanë pushuar akoma dhe janë mbajtur shumë protesta të dhunëshme dhe është bllokuar dhe penguar seriozisht puna e Kuvendit të Kosovës me mjete militante e terroriste të opozitës.
Pra, opozita aktuale VV-AAK-Nisma paraqet një bashkim joparimor, "të zorit", por jo dhe bashkim partishë që kanë qëllime të përbashkëta politike, meqë ambiciet për pushtet dge dominim, brenda tyre janë tejet të mëdha.
 Sidomos është i theksuar rivaliteti Visari(Kurti)-Haradinaj, që e ka vënë në pikëpyetje funksionimin, meqë secili prej tyre pretendon pozitën e liderit të opozitës. 
Pikërisht për këtë arsye edhe u pezullua protesta e 26 marsit, një ditë para se duhej të mbahej dhe flet qartë se kjo opozitë ka divedgjenca serioze dhe për shkak të ambicieve të tepruara lideriste brenda saj vështirë se mund të lejojnë të qëndroj unike më gjatë.
Sepse, opozita përveç ambicieve megalomane, utopiste dhe karrieriste të liderve të saj, vështirë se do i sillte diçka më të mirë Kosovës, meqë është tmerrësisht e pasinqert dhe joparimore, sidomos kur flet kundër krimit dhe korrupsionit -AAK dhe Nisma-që ishin gjeneruesit më të këqinjë të këtyre dukurive negative, si dhe kundër demokracisë. 
Kurse, Lëvizja Vetëvendosja, e cila më tepër identifikohet dhe perceptohet në popull si parti e "kuqe", dmth (neo) komuniste e diktatoriale, e cila, poqese do e merte pushtetin, do e instalonte atë regjim të urryer e jodemokratik në Republikën e Kosovës, nga i cili aq shumë kanë vuajtur e janë persekutuar shqiptarët kudo që janë. Prandaj edhe duket qartë se kemi një bankrotim të pashmangshëm politik të "Opozitës së bashkuar", e cila ishte hiç ma pak joparimore se koalicioni qeverisës aktual LDK-PDK, e paaftë dhe mbase edhe e padenjë për t'i prirë shoqërisë kosovare drejtë ndryshimeve shpresëdhënëse që ajo i deklaron, reklamon e proklamon, sepse ka humbur besimin tek votuesit, madje (akoma) pa e marrë pushtetin, duke vazhduar kështu agonia dhe zhgënjimi, si dhe kolonat e braktisjes së "Kosovës së lirë dhe të Pavarur".


No comments:

Post a Comment