Sunday, January 31, 2016

Akademik Nexhat Daci kandidat ideal për President të Kosovës!
Shkruan: Nehat Hyseni 

Republika e Kosovës aktualisht gjendet pothuajse në ditët e fundit të zgjedhjes së Presidentit të ri, meqë Presidentes aktuale, zonjës Atifete Jahjaga i skadon mandati në javën e parë të muajit prill të këtij viti dhe ka mbetur vetëm një muaj kohë për zgjedhjen e shefit të shtetit altualisht më të ri të Europës.

Performansa e zonjës Jahjaga si Presidente e Republikës së Kosovës, në mandatin pesëvjeçar 2011-2016, përkundrejtë skepticizmit dhe dyshimeve të shoqërisë patriarkale kosovare se si do ia del si femër në krye të shtetit "të burrave", si dhe nga fakti se kandidatura e saj kishte dalë "nga zarfi", si propozim i Ambasadës së SHBA-ve në Kosovë, megjithatë kishte qenë jashtëzakonisht e suksesshme, meqë ajo kishte shkëlqyer në përfaqësimin e vendit në qarqet më të larta diplomatike europiane e botërore, si dhe kishte marrë mbështetjen më të madhe nga Kuvendi i Kosovës, pas Presidentit Historik, Dr. Ibrahim Rugovës.
Vlera e mbështetjes tejet të madhe gjatë fjalimit vjetor para Kuvendit të Kosovës, në ditët e fundit të vitit 2015, ku u mbështetë me diartrokitje frenetike dhe ngritje në këmbë të të gjithë deputetëve, përveç opozitës që kishte lëshuar paraprakisht sallën, ndodhi pikërisht në kohën kur puna e Kuvendit të Kosovës po bllokohej dhe pengohej egërsisht nga opozita, me mjete e forma nga më të ndryshmet, duke e gjuajtur me vezë Kryeministrin dhe kabinetin qeveritar e deputetët e mazhorancës qeveritare, duke fishkëlluar me filikaça dhe duke bllokuar foltoren dhe mikrofonin e kryeparlamentarit, duke hedhur gaz lotësjellës dhe spreje të ndryshme lotësjellës e helmues, madje edhe duke probokuar edhe fizikisht deputetët e tjerë.
Këto pamje të zymta dhe komprometuese për demokracinë e brishtë kosovare, kanë krijuar krizë politike, e cila është duke zgjatur pothuajse nga fillimi i koalicionit aktual qeverisës LDK-PDK, duke e dëmtuar skajshmërisht imazhin e Kosovës në botë.
Edhepse Presidentja do duhej të ishte autoritet stabilizues në vend, megjithatë zonja Jahjaga nuk ia arriti ta realizoj me sukses këtë detyrë të saj si Presidente e Kosovës, duke e mbaruar mandatin dhe duke e lënë Kosovën në një gjendje krize dhe kaosi të përgjithshëm.

Ndërkaq, koalicioni aktual qeverisës LDK-PDK, është vendosur me kushtin që kryetari i PDK-së dhe zëvendësministri dhe Ministri i Punëve të Jashtëme, z. Hashim Thaçi të zgjidhet President, ose në të kundërtën, sipas të gjitha gjasave, do prishej ky koalicion qeverisës dhe vendi sigurisht se do shkonte në zgjedhje të jashtëzakonshëme parlamentare.
Tani si qëndrojnë punët?
Nga aktiviteti i intensifikuar i PDK-së, si dhe ai i LDK-së nëpêr degët dhe nëndegët e veta partiake, shihet se PDK e mbështet zgjedhjen e Hashim Thaçit për President.
Mirëpo, sa duket, në LDK-në do jetë situata më ndryshe nga ajo në PDK, meqë disponimi i një pjesë goxha të madhe të saj,
nuk është e disponuar që ta votoj z. Thaçi për këtë post. Në fakt, rrezistencë dhe kundërshtime nga një pjesë e LDK-së ka pasur edhe lidhur me vendosjen e koalicionit qeverisë kah fund të vitit 2014, kur u prish koalicioni paszgjedhor katërpartiak VLAN dhe u vendos koalicioni dypartiak LDK-PDK, që realisht shkaktoi pakënaqësi të madhe posaçërisht tek elektorati i LDK-sê, madje 8 deputetë të saj nuk e votuan as Isa Mustafën për Kryeministër.
Siç po shihet puna, pra, Hashim Thaçi nuk është personi i duhur pêr President të Kosovës, meqë nuk është person unifikues. Përkundrazi, siç u pa disa herë deri më tani, ai jo vetëm që nuk êshtë person unifikues, por gjithënjë ka qenë person përçarës dhe shkaktar i shumë ngërçeve e krizave politike, duke nxitur madje edhe revoltë dhe protesta të mëdha shkatërrimtare gjithëpopullore.

Prandaj, z. Thaçi, poqese ia don vetëm pak të mirën dhe stabilitetin Kosovës, ai do të duhej që menjëherë ta tërbeq kandidaturën për President të Kosovës. Në të kundërtën, sa duket, do të kemi krizë politike, protesta e kaos të pafund!

Andaj, e vetmja alternativë reale dhe aktualisht zgjidhje më e mirë dhe më suksesëshme e këtij problemi, mendoj se do të ishte zgjedhja e Akademik Nexhat Dacit për President të Kosovës.   

Pse zgjedhja e Akademik Nexhat Dacit do të ishte aktualisht zgjidhje më e mirë për  Kosovën?
1. Sepse, Ak. Daci është figurë me autoritet dhe kredibilitet të lartë njerëzor dhe intelektual i kalibrit të lartë intelektual e shkencorë, që bënë pjesë në elitën kulmore të qarqeve europiane të shkencës dhe dijes.
2. Sepse, Ak. Nexhat Daci është Rugovisti më i devotshëm, si vizionar dhe si zbatues brilant në performansën qeverisëse të Filozofisë rugoviane, si politikë e dijes dhe kultivimit, zbatimit dhe avancimit praktik të përvojave më të avancuara të politikbërjes së demokracisë europiane e botërore;
3. Sepse, Ak. Daci ishte krahu i djathtë i Dr. Ibrahim Rugovës, i cli,  pas humbjes tragjike të jetës së të madhit Profesor Dr. Fehmi Aganit qëndroi fuqishëm në mbajtjen e krahut dhe mbështetjes dhe inkurajimit të Rugovës së lënduar dhe të pikëlluar e të tronditur  nga humbja e Kolosit të Shqiptarisë, Profesor Aganit.  
4. Ak. Daci ka qenë zyrtari i parë institucional, dhe i vetëm i Kosovës, mbi tre muaj, që udhëhoqi Kosovën në cilësinë e Kryetarit të Kuvendit të Kosovës, në kohën që Kosova nuk kishte as President e as Kryeministër. Ai këtë e bëri në mënyrën më të mirë të mundëshme në kohën më të vështirë, në Kosovën e sapodalur nga lufta, kur "komandantët" pretendonin ta bënin ligjin dhe ta terrorizojnë atë. Të gjithëve na kujtohet rasti kur Hashim Thaçi e konsideronte veten mbi Parlamentin dhe me mendjemadhësi banditeske don ta merr fjalën në Kuvend pa e kërkuar lejen nga kryeparlamentari. Atëherë, Akademik Nexhat Daci e shtypë butonin dhe nuk ia lejon fjalën atij, duke i thënë qartë dhe troç, shkurtë e shqip: "zotëri Thaçi, ky është Kuvend dhe ka rend, duhet kërkuar fjala". Ndërkaq, z. Thaçi me kapadaillëk të paparë përgjigjet se ai është kryetar i PDK-së dhe pretendonte se e "kishte çliruar Kosovën!" Por Kryeparlamentari Daci iu kishte përgjigjur me vendosmëri burrërore se "ky është Kuvend i Kosovës dhe këtu zot shtëpie jam unë, kurse ju i nderuar zotëri, mund të jeni zot shtëpie në partinë tuaj, por jo këtu"! Me këtë akt burrërorë, z. Daci ua kishte treguar se ku e kanë vendin të gjithë ata që e (vet) konsideronin veten mbi ligjin, mbi Kosovën dhe mbi demokracinë, duke pretenduar se ligji dhe shteti janë ata vet.
5. Si kryeparlamentar, Ak. Daci shkëlqeu me udhëheqjen e Kuvendit të Kosovës dhe me menaxhimin brilant të mbledhjeve, të cilat, shikuar nga këndi i sotëm kur në Kuvendin aktual hidhet gaz lotësjellës e çka jo tjetër dhe është bllokuar tërësisht funksionimi i tij, e kujtojmë me nostalgji atë kohë "të art" të funksionimit brilant të Kuvendit të Kosovës, që do duhejtë ishte "shkollë dhe mësim sidomos për kryeparlamentarin aktulal, z. Veseli, se si duhet udhëhequr e menaxhuar puna e organit më të lartë Ligjvënës dhe të pushtetit në Kosovën e sotme. 
6. Prandaj, Ak. Daci President  do ishte zgjidhja më e mirë për Kosovën, sepse do e qetësonte situatën e krizës aktuale me opozitën dhe në "dhezjen dhe fryrjen zjarrit" të konflikteve që e kanë bërë kryetari i PDK-së z.Thaçi, kryeparlamentari Veseli dhe Kryeministri Mustafa, në një anë, dhe opozita e inatosur dhe mllefosur në ta për shkak të prishjes së VLAN-it dhe pretendimeve të saj për marrje të pushtetit me dhunë. Vetëm një personalitet i kalibrit të Ak. Dacit do arrinte që këtë situatë të tmerrëshme ta kthente në binarë normal dhe askush tjetër nga klasa politike aktuale e Kosovës.

Pse besojmë aq fuqishëm se Akademik Nexhat Daci si President i Republikës së Kosovës, do e zgjidhte krizën aktuale dhe do e normalizonte situatën politike në vend.

Sepse, ai këtë e ka dëshmuar me kohë, meqë, siç dihet Ak. Daci ka qenë nismëtari dhe arkitekti i ndërtimit të koalicionit qeverisës LDK-AAK dhe autoriteti i tij tek opozita është I pakontestueshëm dhe jashtëzakonisht i madh. 

Pastaj, meqë Ak. Daci është person apartiak, që nuk është pjesë e asnjë partie dhe nuk anon kah asnjëra parti politike, si dhe është figurë politike absolutisht e pavarur. 
Ky fakt dhe ky realitet e bënë atë personalitetin e pazëvendësueshëm dhe ideal për postin e Presidentit të Kosovës, ashtu si ishte dhe mbeti Kryeparlamentari ideal në historinë politike të Republikës
së Kosovës. 
Pra, vetëm me Akademik Nexhat Dacin President të Republikës së Kosovës për mandatin 2016-20021, Kosova do stabilizohej dhe do vehej  rend, qetësi dhe disiplinë, e mbi të gjithat, bashkëpunimi dhe harmonia e duhur midis subjekteve politike, në të mirë të vendit, për të tashmen e sigurtë dhe për ndërtimin e zhvillimit ekonomik e shoqëror dhe të ardhmes e perspektivës së popullit të Republikës së Kosovës, në partneritet strategjik dhe miqësi të përherëshme me SHBA-në, BE-në dhe me mbarë botën e qytetëruar e demokratike.epse qeverisi shkurt, pa i arritur 100 ditë, z. Haradinaj qe detyruar ta ndërpres vullnetarisht mandatin, për të shkuar para drejtësisë ndërkombëtare në Gjykatën e Hagës, për t'iu përgjigjur akuzave ndaj tij.

 Me këtë akt të Shqiptarit, patriotit dhe burrështetasit të madh, z. Haradinaj fitoi simpatinë dhe mbështetjen e të gjithë shqiptarve, kudo që janë, si dhe të miqëve tanë ndërkombëtarë. në krye me SHBA-në. Atëherë, Akademik Nexhat Daci, në shenjë solidarizimi me Kryeministrin Haradinaj, kishte ofruar dorëheqjen nga pozita e Kryeparlamentarit të Kosovës. 

Por, me insistimin dhe kërkesën vëllazërore, ai kishte hequr dorë nga dorëheqja dhe kishte vazhduar punën dhe misionin e tij fisnik të Kryeparlamentarit. Këto raporte brilante midis këtyre burrështetasve të mëdhenjë të Republikës së Kosovës nuk u harruan dhe nuk do të harrohen kurrë nga populli dhe nga ata vet! 

Gjithashtu, Akademik Nexhat Daci si Kryeparlamentar, kishte organizuar mbështetje institucionale për z. Fatmir Limaj, si i burgosur në Tribunalin e Hagës, duke udhëhequr hartimin dhe votimin e Letrës garantuese për z. Limaj dhe Kërkesën për lirimin e tij, meqë ne e konsiderojmë si luftëtarë të denjë të lirisë dhe të pafajshëm në mbrojtjen e atdheut.
Gjithësesi, jemi të bindur dhe besojmë fuqishëm se këto parti dhe këta liderë, që njihen anembanë si burrështetas të devotëm dhe të mëdhenjë, se do e mbështesin fuqishëm kandidaturën e Akademik Nexhat Dacit gjatë votimit në Kuvendin e Kosovës.

Pastaj, Akademik Daci është person apartiak, që nuk është pjesë e asnjë partie dhe nuk anon kah asnjëra parti politike, si dhe është figurë politike absolutisht e pavarur. 

Ky fakt dhe ky realitet e bënë Akademik Nexhat Dacin personalitet të pazëvendësueshëm dhe ideal për postin e Presidentit të Republikës së Kosovës, ashtu si ishte dhe mbeti Kryeparlamentari ideal në historinë politike të Republikës
së Kosovës. 
Kancelarja Angela Merkel, si dhe Ambasadori i SHBA-ve në Shqipëri Donald Lu dhe homologu i tij në Kosovë Dellawie, këto ditë na ripërsëritën njëzërit mesazhin e tyre tē fuqishëm: 
"Kriminelët të hiqen nga pushteti!", 
na obligojnë që t'i respektojmë deri në fund!
Zgjedhja eventuale e z. Thaçi për President të Republikës sē Kosovës bie ndesh me këto mesazhe dhe i sfidon, hidhëron e zemron miqtë tanë strategjikë ndërkombëtarë. 

Kurse, zgjedhja e Akademik Nexhat Dacit do ishte respektim i plotë i vullnetit të tyre politikë dhe forcim  i mëtejshëm i partneritetit strategjikë me ata.

Pra, vetëm me Akademik Nexhat Dacin President të Republikës së Kosovës për mandatin 2016-20021, Kosova do stabilizohej dhe do vehej  rend, qetësi dhe disiplinë, e mbi të gjithat, bashkëpunimi dhe harmonia e duhur midis subjekteve politike, në të mirë të vendit, për të tashmen e sigurtë dhe për ndërtimin e zhvillimit ekonomik e shoqëror dhe të ardhmes e perspektivës së popullit të Republikës së Kosovës, në partneritet strategjik dhe miqësi të përherëshme me SHBA-në, BE-në dhe me mbarë botën e qytetëruar e demokratike.

No comments:

Post a Comment