Saturday, October 11, 2014

Vizita e Edi Ramës në Beograd dhe shqetësimete shqiptarve në SerbiShkruanNehat Hyseni

Po afrohet 22 tetori 2014, dita kur Kryeministri aktual iShqipërisë, Edi Rama, pas shumë paralajmërimeshhamendjesh e shtyerjesh  fund, do ta vizitojzyrtarisht Beogradin.
Kjo vizitë po bëhet 68 vjet pas vizitës  paraardhësitpartiak  tijEnver Hoxhës vitin 1946, Josip Broz Titos Beograd.
 veprën e tij "Titistët",  e botoi shumë kohë  pas, Enver Hoxha përshkruan detaje nga ajo vizitë. I veshur me uniformë ushtarakeai i përshkruan vështirësitë  kishtepasur për ta kompletuar atë dhe detyrohet  t'i huazojpanollonat dhe xhaketën nga  tjerët

Me  arritur  Beograd, si i entuziazmuar  ishte me idetë "proletaredhe me parullën marksiste "Proletarë  gjithë Botësbashkohuni"! Enver Hoxha atëbot qenkabefasuarmadje dhe shokuar kur kishte takuar Titonicili ishte i veshur si "mbret dhe jetonte  luks  lartë"!
 Ky shkëlqim i "luksit mbretëror Titosatëherë ia paskapasë turbulluar mendjen "proletaritshqiptarEnverHoxha!
 Kështumeqë Titoja ia paska turbulluar mendjen"proletaritshqiptar me luksin marramendës  tijaigjithashtu kishte arritur ta bindë kokën e "turbulluarEnver Hoxhës, se çështja e marrëveshjes  mëherëshmebashkimit  Kosovës me Shqipërinë, "duhej lënë për vonë"!
Enver Hoxha e paska tejkaluar këtë "imtësidhe i dehurme idetë e "internacionalizmit proletarëatëbotë, pas takimit me Titonkishte vizituar edhe "vëllezërit" e republikave tjerapor jo edhe "miqtë kosovarë",  kishinbërë përgatitje dhe e pritnin me eufori "vëllazërore".
Kjo mospërfillje ndaj Kosovës i kishte hidhëruardëshpruar e zhgënjyer tmerrësisht komunistët shqiptarë Kosovës, do  shkruante shumë vite  vonë,  kujtimettij "kryekomunistii KosovësFadil Hoxha.

Ashtu ishte 68 vjet  parëkur Shqipëria dhe Jugosllaviakishin marëdhënie  “shkëlqyeshme dhe vëllazërore”, meqë i bashkonte ideologjia komuniste dheinternacionalizmi proletar”, e mbi  gjitha “vëllazëria dhemiqësia e ndërsjellë”. Kursedy vjet  vonë vitin1948, kjo miqësi dhe “vëllazëri” me Jugosllavinë dhe Titonprishë, u shndërrua  armiqësi dhe u vendos “muri iBerlinit” midis këtyre dy shteteve do t’i ndaj familjetshqiptare deri  vitet 90-ta.

Prakjo ishte me pak fjalë historia e vizitës  EnverHoxhës dhe gjendja marrëdhënieve  mëpasme midis Shqipërisë dhe Kosovës.

Kurse tani vitin 2014, Kosova është ndarë nga Serbia dhe është njohur pavarësia e saj nga mbi 107 shtete dheEdi Rama është duke e vizituar Serbinë, e cila ka mbeturpa pesë republikat simotra dhe Kosovën janë bërështete  pavaruraKurse Serbi kanë mbeturshqiptarët e PreshevësBujanocitMedvegjësBeograd dhe Vojvodinë  gjithë  bashku janë mbi70.000 (shtatëdhjetë mijë.

Këta shqiptarë  aktualisht jetojnë  Serbi janë diskriminuar skajshmërisht nga regjimi antishqiptar iSerbisëi cili  vitin 2002 kishte miratuar ashtuquajturin “Planin sekret  shpërnguljen dhebëbimin permanent  shqiptarve nga Serbia. 

Pasojat dhe efektet e atij Plani janë evidentemeqëshqiptarët  Beograd dhe Vojvodinë e gjithandej nëpërSerbinumëronin shumë  tepër se 155.000 (njëqind e pesëdhjetë e pesë mijë). Vetëm  Luginë  Preshevës përfshinë PreshevënBujanocin dhe Medvegjënjetonin mbi 100.000 shqiptarëkurse  Beograd reth 40-45 mijë dhe  Vojvodinë reth 15 mijë shqiptarë.

Kursetani Medvegja ka mbetur me vetë 10 % nga numri I dikurshëm i shqiptarvenga Bujanoci janë shpërngulurreth 35-40%, nga Presheva reth 30%, si dhe nga Beogradidhe Vojvodina janë shpërngulur reth 95% e shqiptarveKështu  aktualisht  Luginë jeton  pak se gjysma e shqiptarve krahasim me vitet 90-ta, dmth. nga 155 mijëkanë mbetur gjithsej vetëm reth 70 mijë shqiptarë

Shpresojmë  këto shqetësime  diskriminimit dheshpërnguljes  shqiptarve nga Serbia,  ka marrëpërmasa  ekzodit  shkaktuar nga shteti i Serbisë përspastrimin etnik  shqiptarve nga Serbia, duhet taparaqes Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama,  takiminme homologun e tij Aleksandar Vuçiq 22 tetor 2014 Beograd.

Gjithashtu, Edi Rama duhet ta prezentoj edhe shqetësiminmospërfshirjes  çështjes  shqiptarve  Luginës Dialogun e Brukselit dhe duhet t’i del zot vëllezërve  vet shqiptarë  jetojnë  Serbiashtu si Kosova kujdesetr serbët e Kosovës

Presim  zoti Rama t’i paraqesë  mënyrë  denjësikryeministër i shtetit amë gjitha shqetësimet dheproblemet e shqiptarve  Luginës  arsimrethmungesës  teksteve mësimorepër flamurin kombëtargjykatatgjendjen ekonomike e sociale  mjerueshme dhepër thellimin e diferencave për shkak  ngecjespermanente  Luginës  zhvillim ardhurat kombëtare“per capita” tani janë 7 (shtatë) herë   ulëta ngamesatarja e Serbisësi dhe për problemet tjera shqiptarve  Luginës  Preshevës.

Natyrisht se presim  z. Rama  ta paraqes fuqishëmqëndrimin e  gjithë shqiptarve kundër propozimit serbo-rus për “shkëmbim territoresh” midis Kosovës dhe Serbisëdhe kundër ndarjes së Kosovs, duke i demaskuar dhe qortuar publikisht edhe disa liderë shqiptarë  Luginës publikisht  e kishin mbështetur gjatë kohë këtëpropozim makabër serbo-rus.

Pritjet tona janë për përmirësim  kushteve  jetës dhepër heqjen e diskriminimitndaljen e shpërnguljes dhe përmirëqenie  shqiptarve  Serbi, pas vizitës  z. Rama  Beograd. Mbasekjo do (duhej ishte agjendëkryesore e vizitës  tij  Beograd. 

Andajpresim për dallim nga Enver Hoxha  nuk ivizitoi “miqtë” (vëllezërit) e tij kosovarë  Edi Rama t’itakoj  vëllezërit e tij shqiptarë Beograd apo  Luginë Preshevës.

No comments:

Post a Comment