Tuesday, September 23, 2014

Shtetndërtimi dhe sfidat aktuale

 

ShkruanNehat Hyseni


Jemi duke kaluar një etapë  vështirë  zhvillimit gjithëmbarshëm  shoqërisë dhe  shtetndërtimitaktualisht duke u përballur me sfida  ndryshme  ballafaqimit me paraqitjen e ekstremizmit islamik dhe me aksionin policor të arrestimit  një numri  konsiderueshëm   dyshuarve për aktivitete lidhur me rekrutimin e  rinjëve për luftën e Sirisënë Iraketjsi dhe  një numri  imamëve  akuzuar për vepra dhe aktivitete propagande janë  ndaluara dhe të denueshshme me ligj.

 

Problemet reth shtrirjes  Sovranitetit  Republikës  Kosovës  tërë territorin e vet, është sfidë e kahmotëshme,  që shpresojmë  realizohet me integrimin e suksesshëm  veriut të Kosovës dhe  minoriteteve  shoqërinë kosovare.

Dhe sikur  mos mjaftonin këto probleme  e kanë tronditur shoqërinë kosovarekësaj situate sfiduese iu shtua edhe ngërçi politik.

 

Me kalimin e kohës, ky ngërç politik  Kosovë po bëhet gjithënjë e  serioz, duke marrë karakteristika  një krize politike shkaktuar nga bllokada aktuale e punës  Kuvendit  Kosovës dhe formimit  institucioneve demokratikekonform rezultateve  zgjedhjeve  parakohëshme parlamentare  8 qershorit 2014.

 

Ky ngërç i stërzgjatur ka derivuar  krizë politike ka hyrë  muajin e katërt dhe akoma nuk janë kah shihen shenjat e tejkalimit  saj.

 

Përkundrazifitohet përshtypja se dy grupimet rivale politike,Koalicioni i PDK- dhe Koalicioni LDK-AAK-Nisma-Lëvizja Vetëvendosjejanë barrikaduar edhe  fortë  qëndrimet e tyre kategorikemeqë PDK pretendon se e ka  drejtën ekskluzive  propozimit  kryeparlamentarit, duke u bazuar në hartimin gjysmak, me plotë paqartësi dhe konfuzion të Kushtetutës dhe Aktvendimit pro PDK-  Gjykatës Kushtetuese.

Prandaj, duke pretenduar se e ka tapinë e ekskluzivitetit për propozim  kryeparlamentarit, PDK pretendon se fajtore për këtë bllokadë është Koalicioni paszgjedhor LANV, meqë nuk po voton kandidatin e PDK-Arsim Bajramin për kryetar të Kuvendit  Kosovës

Kështu, është krijuar rethi vicioz stilin se cila është  e vjetër: "veja apo pula", duke e çuar vendin në një situatë vendnumërimi dhe pa rrugëdalje.


Mirëpopoqese lexohet mirë dhe me kujdes pika 127 e Aktvendimit  Kushtetueses,  atëherë mund  shihet qartë se rruga për gjetjen e zgjidhjes i është lënë deputetëve  Kuvendit  Kosovës.

Madjeaty decidivisht përcaktohet jo vetëm e drejtapor edhe obligimi i deputetëve për gjetjen e zgjidhjes.
 Ndërkaqaskund nuk përmendet shpallja e zgjedhjeve të jashtëzakonëshme parlamentarepoqese nuk votohet kandidati  përmendur.

Prandajmund  konkludojmë se (keqinterpretimi i pikës 127 Aktvendimit  Kushtetueses po (keqpërdoret nga PDK për qëllime  ngushta partiake e personale, e kurrësesi si kërkesë për respektim  institucioneve dhe Kushtetutës disa shkojnë aq larg sa  (keqkomentojnë se, edhe po  dojë PDK, Kushtetuta nuk i jep  drejtë  tjerëve për ta propozuar kryeparlamentarin!

Ata  këtë mënyrë dojnē  paraqiten si "mbrojtëstë Kushtetuetës dhe të institucionalizmitkurse  fakt i bllokojnë proceset demokratike me këtë pretekst.


Absurdi i situatës  tanishme  (vet) bllokimit  funksionimit të Kuvendit  Kosovës dhe zgjedhjes  kryetarit e nënkryetarëve  Kuvendit  Kosovës dhe Qeverisë  re, duhet tejkaluar sa  parë.

Sepsetek e fundit gjithë ata  ia dojnë  mirën këtij vendi

nuk duhet  gjejnë rrugë dhe mënyra për ta bllokuar atëpor përkundraziduhet  gjejnë mënyra për funksionimin sa më efikas dhe  suksesshëm  demokracisë parlamentare dhe zhvillimit  gjithëmbarshëm  Republikës  Kosovës në rrugëtimin e saj drejtë familjes  madhe  demokracisë europiane dhe mikut tonë  madh shërben si "fanar idemokracisë botë, SHBA dhe miqëve  tjerë  na ndihmuan  çlirimin nga regjimi antishqiptar dhe  ndërtimin ardhmërisë sonë  lumtur  paqe,  mirëqenie dhe liri e domokraci  zhvilluar.

 

Populli shqiptar  përgjithësiështë mirënjohës për ndihmën e jashtëzakonëshme   vendeve  zhvilluara dhe për vlerat perëndimoreKjo u pa edhe me rastin e vizitës historike   Papa Françeskut Shqipërisëditën e diel 21 shtator 2014që faktikisht ishte vizita e parë e tij një shteti europiansi mirënjohje për tolerancën e admirueshme shekullore  midis komuniteteve fetare MyslimaneKatolike dhe Ortodokse,


Andajshpresojmë se edhe spektri politik i Kosovës do të reflektoj pozitivisht lidhur me ruajtjen e imazhit  këtillë të shqiptarve, duke zhbllokuar punën e Kuvendit  Kosovës në vazhdimin e mbledhjes konstituive,  është caktuar për ditën  e enjte 2 tetor 2014, duke zgjedhur kryetarin dhe nënkryetarët Kuvendit dhe hapjen e rrugës për nominimin e mandatarit të Qeverisë  re nga Presidentja Jahjaga.

No comments:

Post a Comment