Saturday, December 13, 2014

I NDERUARI Z.KRYEMINISTËR, AKADEMIK ISA MUSTAFA, URIME POSTIN E KRYEMINISTRIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS DHE MOS I HARRONI SHQIPTARËT E LUGINËS SË PRESHEVËS!
 

I nderuari Z.Kryeministër, Akademik Isa Mustafa, 

Ne, Shoqata e Shqiptarve të Luginës së Preshevës që jetojmë dhe punojmë në Kosovë, me seli në Prishtinë, Ju urojmë përzemërsisht postin e Kreyeministrit të Republikës së Kosovës dhe Ju dëshirojmë shëndet të mirë dhe suksese në këtë detyrë me rëndësi dhe përgjegjësi të madhe, në të mirë të qytetarve të Kosovës, si dhe të shqiptarve të Luginës së Preshevës, që pas Luftës së Kosovës dhe bombardimeve të NATO-s në vitin 1999, mjerisht, mbetën nën regjimin antishqiptar të Serbisë dhe aktualisht konsiderohen si komuniteti më i diskriminuar në Europë.

Mjerisht, për çudinë tonë dhe të mbarë botës demokratike,çështja e jonë nuk u përmend fare në Dialogun  Kosovë-Serbi, të udhëhequr nga kryeministri Thaçi e Daçiq, me ndërmjetësimin e Komisioneres së lartë të KE të BE-së, baroneshës Catherine Ashton, e as në Marrëveshjen e 19 prillit 2013 të Brukselit.

Ky fakt i pakuptimtë dhe i papranueshëm, i ka tronditur rëndshqiptarët e Luginës së Preshevës, të cilët nuk munden ta marrin me mend se si mund të mos përfilleshin fare, kurse për serbët e Kosovës u gargantuan të drejta maksimale, të pashembullta dhe mbi standardet dhe praktikën demokratike europiane?!

Shoqata e Qytetarëve të Luginës së Preshevës në Prishtinë nuk ka paraqitur Listë zgjedhore për zgjedhjet parlamentare të 8 qerrshorit 2014, madje as për ato lokale të vitit të kaluar, ashtu si veproi shoqata “Vatra” në Gjilan, apo si Çamët në Shqipëri.

Kështu,  mbi 30.000 (tridhjetë mijë) vota  tona shpërndanë nëpër partitë politike që kontribuan për miratimin e Rezolutës së Kuvendit të Kosovës për Shqiptarët e Luginës, për të cilën u debatua në mbledhjen e 31 majit 2013, kurse u miratua  më 6 qershor 2013. Kurse, nismëtar dhe propozues i saj ishte deputeti i LDK-së, i nderuari Z.Lutfi Haziri.

Kjo Rezolutë përcakton, për here të pare në histori, obligimet Kushtetuese të Qeverisë së Kosovës për dhënien e ndihmës vëllazërore të Republikës së Kosovës për shqiptarët e Luginës së Preshevës.

Mjerisht, kjo Rezolutë pothuajse nuk u përfill fare nga Qeveria e Kosovës deri më tani. Nga dhjetë pikat e saja, pjesërisht u realizua vetëm njëra, pezullimi i taksës kufitare, me të cilën për gadi dy vjet, nga shqiptarët e Luginës u plaçkitën mbi 30 milion euro. Ndërkaq, kjo taksë akoma nuk është hequr, por vetëm është pezulluar përkohësisht.

Kurse, obligimi për hapjen  zyrave për shqiptarët e Luginës në Prishtinë dhe Gjilan, as që janë përfillur fare!

Gjithashtu, kjo Rezolutë përcakton obligimin e vendosjes së reciprocitetit midis të drejtave të serbëve të Kosovës me shqiptarët e Luginës. Por, në Dialogun e Brukselit Ekipi negociator Kosovës, i kryesuar nga z. Edita Tahiri dhe Kryeministri Thaçi e nënshkruajtën Marrëveshjen për normalizimin e marëdhënieve me Serbinë, më 19 prill 2014, në Bruksel, pa e përfshirë, madje as pa e përmendur fare çështjen e shqiptarve të Luginës së Preshevës, që u përjetua si akt i papranueshë dhe skajshmërisht i dëmshëm  ndaj kauzës tonëkombëtare dhe ndaj kësaj pjese të Shqiptarisë!

Shqiptarët e Luginës së Preshevës janë të bindur se injorimi i çështjes së tyre e dëmton çështjen shqiptare në përgjithësi, si dhe e dobëson pozitën e shtetit të Republikës së Kosovës ndaj serbëve të Kosovës, duke u treguar inferiore ndaj kërkesave maksimaliste të tyre, madje edhe për krijimin e shtetit serb brenda Kosovës, ngjajshëm me “Republika srpska” në Bosne. 

Moskëmbngulja që edhe çështja e shqiptarve të Luginës të trajtohet në mënyrë të barabartë dhe sipas parimit të reciprocitetit me atë të serbëve, krijoi  bindje të gabueshme në opinionin politikbërës ndërkombëtar dhe humbje balanci dhe krahasimi. Kurse, dëmet janë të pariparueshme për Kosovën dhe Luginën, si  dhe për çështjen kombëtare të shqiptarve në Ballkan, duke krijuar rrezik real për krijimin e “Çamërisë së Dytë”, me shpërnguljen masive të shqiptarve nga trojet e tyre stërgjyshore.

Mendojmë se është gabim i madh të mendohet se mund të mbrohet Mitrovica e veriu i Kosovës, si dhe tërësia territoriale e Kosovës nga rreziku serb për ndarjen e saj, pa mbështetjen e fuqishme të Luginës së Preshevës dhe pa vënë ekuilibër midis këtyre dy problemeve.

I nderuari z. Kryeministër,

Shpresojmë fuqishëm se Qeveria Juaj nuk do i përsërisë gabimet e Qeverisë së kaluar, e cila gjatë shtatë vjetëve qeverisjeje i ftoi vetëm dy herë liderët e Luginës, kurse pas dështimit të Lapidarit, ata i fyu rëndë!

Nevojat e shqiptarve të Luginës në arsim, studime, zhvillim ekonomik, punësim, për mbrojtjen e btë drejtave të njeriut dhe ato kombëtare, etj., janë të mëdha.

Ju përkujtojmë Rezolutën e Kuvendit të Republikës së Kosovës për shqipatrët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, Nr. 04-R-011, të 6 qershorit 2013.

1. Qeveria e Republikës së Kosovës të kushtëzojë marrëdhëniet me Serbinë, me  kujdesin

dhe interesimin shtetëror për përmirësimin e gjendjes së shqiptarëve në Preshevë, 

Bujanoc dhe Medvegjë lidhur me të drejtat e tyre civile, politike dhe etnike;2. Qeveria e Republikës së Kosovës të ketë më shumë përkujdesje dhe trajtim më të mirë 

për qytetarët shqiptarë të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit, të cilët janë shpërngulur 

 Kosovë duke iu garantuar të drejta të plota dhe të barabarta;

3. Qeveria e Republikës së Kosovës të hapë një zyre në Prishtinë dhe në Gjilan për qytetarët 

e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me qëllim mbrojtjen dhe përmirësimin e gjendjes 

dhe atyre të cilët janë shpërngulur nga atje sipas normave ndërkombëtare;

4. Të krijohen lehtësi të qarkullimit, shkollimit, afirmimit kulturor, pajisjeve me dokumente 

përkatëse si dhe lehtësi tjera, duke përfshirë suspendimin e taksës diskriminuese;

5. Qeveria  e Republikës  së Kosovës të kërkon nga institucionet ndërkombëtare dhe 

institucionet relevante që të liroj të burgosurit politikë duke përfshirë të ashtuquajturin 

grupin e Gjilanit që janë viktima të një procesi të montuar politik;

6. Qeveria e Republikës së Kosovës të kërkoj reciprocitet të plotë me të drejtat e serbëve

pakicë në veri të Kosovës;

7. Kuvendi i Republikës së Kosovë mbështet nismën e themelimit të një Universiteti Publik 

 gjuhën shqipe dhe fton përfaqësuesit politikë dhe institucionalë të marrin nismë 

ligjore

8. Kuvendi i Republikës së Kosovë mbështet themelimin e fondit zhvillimor për Preshevë, 

Bujanoc dhe Medvegjë me  iniciativën e Qeverisë së Kosovës dhe në koordinim me 

institucionet ndërkombëtare dhe evropiane;

9. Kuvendi i Republikës  së Kosovës fton Këshillin e Evropës dhe organizatat tjera 

ndërkombëtare që të angazhohen për detyrimin e Republikës së Serbisë për të respektuar 

 gjitha të drejtat që dalin nga Konventat ndërkombëtare;

10. Qeveria e Republikës së Kosovës të themelon grupin ndërministror për implementim që 

përfshin edhe vizitën e mundshme të Komisionit Parlamentar  për Integrime Evropiane 

dhe Ministrisë për Integrim Evropian.   

Nga kjo Rezolutë, mjerisht, deri më sot vetëm është pezulluar taksa kufitare, kurse pikat tjera kanë mbetur të parealizuara.

Apelojmë që çshtja e hapjes së Zyres në Prishtinë dhe asaj në Gjilan, të realizohet sa më pare, meqë ka rëndësi jetike për pajisjen e shqiptarve të Luginës që janë pa dokumente të Kosovë Kosovës , e as të Serbisë. Numri tyre është tejet i madh dhe ata konsiderohen si “qytetarë të padukshëm”, sepse askund nuk figurojhnë.

I nderuari Zoti Kryeministër Mustafa,

Hallet e shqiptarve të Luginës së Preshevës janë të mëdha, si dhe nevojat për ndihmën vëllazërore nga shteti i Republikës së Kosovës.

Por, gjithashtu edhe shpresat dhe pritshmëritë tona tek Qeveria Juaj, gjithashtu janë të mëdha, se më në fund do na shtrihet dora e ndihmës vëllazërore, ashtu si Serbia kujdeset për serbët në Kosovë, si dhe çdo shtet demokratik që kujdeset për vëllezërit e vet që jetojnë si pakica kombëtare në shtetet tjera.

Ne presim që çështja Shqiptarve të Luginës të mbrohet denjësisht në Prishtinë, ashtu siç po mbrohet çështja e Serbëve të Kosovës në Bruksel e në Beograd!

Urime, urime, urime dhe suksese!

Zoti e bekoftë Republikën e Kosovës dhe të gjithë Shqiptarët, kudo që janë!

 

Në Prishtinë, më 13 dhjetor 2014

Kryetari,

Mr.Nehat Hyseni

 

 

DHE MOS I HARRONI SHQIPTARËT E LUGINËS SË PRESHEVËS!

 

I nderuari Z.Kryeministër, Akademik Isa Mustafa, 

Ne, Shoqata e Shqiptarve të Luginës së Preshevës që jetojmë dhe punojmë në Kosovë, me seli në Prishtinë, Ju urojmë përzemërsisht postin e Kreyeministrit të Republikës së Kosovës dhe Ju dëshirojmë shëndet të mirë dhe suksese në këtë detyrë me rëndësi dhe përgjegjësi të madhe, në të mirë të qytetarve të Kosovës, si dhe të shqiptarve të Luginës së Preshevës, që pas Luftës së Kosovës dhe bombardimeve të NATO-s në vitin 1999, mjerisht, mbetën nën regjimin antishqiptar të Serbisë dhe aktualisht konsiderohen si komuniteti më i diskriminuar në Europë.

Mjerisht, për çudinë tonë dhe të mbarë botës demokratike,çështja e jonë nuk u përmend fare në Dialogun  Kosovë-Serbi, të udhëhequr nga kryeministri Thaçi e Daçiq, me ndërmjetësimin e Komisioneres së lartë të KE të BE-së, baroneshës Catherine Ashton, e as në Marrëveshjen e 19 prillit 2013 të Brukselit.

Ky fakt i pakuptimtë dhe i papranueshëm, i ka tronditur rëndshqiptarët e Luginës së Preshevës, të cilët nuk munden ta marrin me mend se si mund të mos përfilleshin fare, kurse për serbët e Kosovës u gargantuan të drejta maksimale, të pashembullta dhe mbi standardet dhe praktikën demokratike europiane?!

Shoqata e Qytetarëve të Luginës së Preshevës në Prishtinë nuk ka paraqitur Listë zgjedhore për zgjedhjet parlamentare të 8 qerrshorit 2014, madje as për ato lokale të vitit të kaluar, ashtu si veproi shoqata “Vatra” në Gjilan, apo si Çamët në Shqipëri.

Kështu,  mbi 30.000 (tridhjetë mijë) vota  tona shpërndanë nëpër partitë politike që kontribuan për miratimin e Rezolutës së Kuvendit të Kosovës për Shqiptarët e Luginës, për të cilën u debatua në mbledhjen e 31 majit 2013, kurse u miratua  më 6 qershor 2013. Kurse, nismëtar dhe propozues i saj ishte deputeti i LDK-së, i nderuari Z.Lutfi Haziri.

Kjo Rezolutë përcakton, për here të pare në histori, obligimet Kushtetuese të Qeverisë së Kosovës për dhënien e ndihmës vëllazërore të Republikës së Kosovës për shqiptarët e Luginës së Preshevës.

Mjerisht, kjo Rezolutë pothuajse nuk u përfill fare nga Qeveria e Kosovës deri më tani. Nga dhjetë pikat e saja, pjesërisht u realizua vetëm njëra, pezullimi i taksës kufitare, me të cilën për gadi dy vjet, nga shqiptarët e Luginës u plaçkitën mbi 30 milion euro. Ndërkaq, kjo taksë akoma nuk është hequr, por vetëm është pezulluar përkohësisht.

Kurse, obligimi për hapjen  zyrave për shqiptarët e Luginës në Prishtinë dhe Gjilan, as që janë përfillur fare!

Gjithashtu, kjo Rezolutë përcakton obligimin e vendosjes së reciprocitetit midis të drejtave të serbëve të Kosovës me shqiptarët e Luginës. Por, në Dialogun e Brukselit Ekipi negociator Kosovës, i kryesuar nga z. Edita Tahiri dhe Kryeministri Thaçi e nënshkruajtën Marrëveshjen për normalizimin e marëdhënieve me Serbinë, më 19 prill 2014, në Bruksel, pa e përfshirë, madje as pa e përmendur fare çështjen e shqiptarve të Luginës së Preshevës, që u përjetua si akt i papranueshë dhe skajshmërisht i dëmshëm  ndaj kauzës tonëkombëtare dhe ndaj kësaj pjese të Shqiptarisë!

Shqiptarët e Luginës së Preshevës janë të bindur se injorimi i çështjes së tyre e dëmton çështjen shqiptare në përgjithësi, si dhe e dobëson pozitën e shtetit të Republikës së Kosovës ndaj serbëve të Kosovës, duke u treguar inferiore ndaj kërkesave maksimaliste të tyre, madje edhe për krijimin e shtetit serb brenda Kosovës, ngjajshëm me “Republika srpska” në Bosne. 

Moskëmbngulja që edhe çështja e shqiptarve të Luginës të trajtohet në mënyrë të barabartë dhe sipas parimit të reciprocitetit me atë të serbëve, krijoi  bindje të gabueshme në opinionin politikbërës ndërkombëtar dhe humbje balanci dhe krahasimi. Kurse, dëmet janë të pariparueshme për Kosovën dhe Luginën, si  dhe për çështjen kombëtare të shqiptarve në Ballkan, duke krijuar rrezik real për krijimin e “Çamërisë së Dytë”, me shpërnguljen masive të shqiptarve nga trojet e tyre stërgjyshore.

Mendojmë se është gabim i madh të mendohet se mund të mbrohet Mitrovica e veriu i Kosovës, si dhe tërësia territoriale e Kosovës nga rreziku serb për ndarjen e saj, pa mbështetjen e fuqishme të Luginës së Preshevës dhe pa vënë ekuilibër midis këtyre dy problemeve.

I nderuari z. Kryeministër,

Shpresojmë fuqishëm se Qeveria Juaj nuk do i përsërisë gabimet e Qeverisë së kaluar, e cila gjatë shtatë vjetëve qeverisjeje i ftoi vetëm dy herë liderët e Luginës, kurse pas dështimit të Lapidarit, ata i fyu rëndë!

Nevojat e shqiptarve të Luginës në arsim, studime, zhvillim ekonomik, punësim, për mbrojtjen e btë drejtave të njeriut dhe ato kombëtare, etj., janë të mëdha.

Ju përkujtojmë Rezolutën e Kuvendit të Republikës së Kosovës për shqipatrët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, Nr. 04-R-011, të 6 qershorit 2013.

1. Qeveria e Republikës së Kosovës të kushtëzojë marrëdhëniet me Serbinë, me  kujdesin

dhe interesimin shtetëror për përmirësimin e gjendjes së shqiptarëve në Preshevë, 

Bujanoc dhe Medvegjë lidhur me të drejtat e tyre civile, politike dhe etnike;2. Qeveria e Republikës së Kosovës të ketë më shumë përkujdesje dhe trajtim më të mirë 

për qytetarët shqiptarë të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit, të cilët janë shpërngulur 

 Kosovë duke iu garantuar të drejta të plota dhe të barabarta;

3. Qeveria e Republikës së Kosovës të hapë një zyre në Prishtinë dhe në Gjilan për qytetarët 

e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me qëllim mbrojtjen dhe përmirësimin e gjendjes 

dhe atyre të cilët janë shpërngulur nga atje sipas normave ndërkombëtare;

4. Të krijohen lehtësi të qarkullimit, shkollimit, afirmimit kulturor, pajisjeve me dokumente 

përkatëse si dhe lehtësi tjera, duke përfshirë suspendimin e taksës diskriminuese;

5. Qeveria  e Republikës  së Kosovës të kërkon nga institucionet ndërkombëtare dhe 

institucionet relevante që të liroj të burgosurit politikë duke përfshirë të ashtuquajturin 

grupin e Gjilanit që janë viktima të një procesi të montuar politik;

6. Qeveria e Republikës së Kosovës të kërkoj reciprocitet të plotë me të drejtat e serbëve

pakicë në veri të Kosovës;

7. Kuvendi i Republikës së Kosovë mbështet nismën e themelimit të një Universiteti Publik 

 gjuhën shqipe dhe fton përfaqësuesit politikë dhe institucionalë të marrin nismë 

ligjore

8. Kuvendi i Republikës së Kosovë mbështet themelimin e fondit zhvillimor për Preshevë, 

Bujanoc dhe Medvegjë me  iniciativën e Qeverisë së Kosovës dhe në koordinim me 

institucionet ndërkombëtare dhe evropiane;

9. Kuvendi i Republikës  së Kosovës fton Këshillin e Evropës dhe organizatat tjera 

ndërkombëtare që të angazhohen për detyrimin e Republikës së Serbisë për të respektuar 

 gjitha të drejtat që dalin nga Konventat ndërkombëtare;

10. Qeveria e Republikës së Kosovës të themelon grupin ndërministror për implementim që 

përfshin edhe vizitën e mundshme të Komisionit Parlamentar  për Integrime Evropiane 

dhe Ministrisë për Integrim Evropian.   

Nga kjo Rezolutë, mjerisht, deri më sot vetëm është pezulluar taksa kufitare, kurse pikat tjera kanë mbetur të parealizuara.

Apelojmë që çshtja e hapjes së Zyres në Prishtinë dhe asaj në Gjilan, të realizohet sa më pare, meqë ka rëndësi jetike për pajisjen e shqiptarve të Luginës që janë pa dokumente të Kosovë Kosovës , e as të Serbisë. Numri tyre është tejet i madh dhe ata konsiderohen si “qytetarë të padukshëm”, sepse askund nuk figurojhnë.

I nderuari Zoti Kryeministër Mustafa,

Hallet e shqiptarve të Luginës së Preshevës janë të mëdha, si dhe nevojat për ndihmën vëllazërore nga shteti i Republikës së Kosovës.

Por, gjithashtu edhe shpresat dhe pritshmëritë tona tek Qeveria Juaj, gjithashtu janë të mëdha, se më në fund do na shtrihet dora e ndihmës vëllazërore, ashtu si Serbia kujdeset për serbët në Kosovë, si dhe çdo shtet demokratik që kujdeset për vëllezërit e vet që jetojnë si pakica kombëtare në shtetet tjera.

Ne presim që çështja Shqiptarve të Luginës të mbrohet denjësisht në Prishtinë, ashtu siç po mbrohet çështja e Serbëve të Kosovës në Bruksel e në Beograd!

Urime, urime, urime dhe suksese!

Zoti e bekoftë Republikën e Kosovës dhe të gjithë Shqiptarët, kudo që janë!

 

Në Prishtinë, më 13 dhjetor 2014

Kryetari,

Mr.Nehat Hyseni

 

 

Friday, December 12, 2014

Hapja e dosieve, sfidë e madhe!

Shkruan: Nehat Hyseni 

Çështja e hapjes së dosjeve, për ta ndriçuar aktivitetin dhe performansën e protagonistëve të politikbërjes gjatë kohës së socializmit, paraqet sfidë në vete për të gjitha vendet ish-socialiste, si për vendet që i takonin orbitës sovjetike dhe Paktit të Varshavës, ashtu edhe për vendet jashtë saj. 

 Edhepse ka kaluar pothuajse një çerek shekulli nga rënia e regjimit socialist-komunist, asnjëri nga ato shtet nuk ia doli deri në fund zbardhjes së të kaluarës dhe hapjen e dosieve. 

Maqedonia kishte nxjerrur Ligjin e lustracionit kohë më parë, kishte formuar komisionin përkatës, por, ashtu si edhe shumica e shteve ish-socialiste, nuk ia doli kësaj çështjeje deri në fund. 

Madje, kishte aq shumë deformime dhe devijime, sa që ky komision filloi të shërbej më shumë si vegël në shërbim të partive politike, për nevoja të supremacionit aktual dhe dominimit të skenës politike, e shumë pak për zbardhjen e të kaluarës komprometuese e kriminale të ndonjërit prej tyre.

Situatën e rëndon edhe më shumë ngatërrimi me problemet dhe marëdhëniet e komplikuara e problematike nacionale, që i hedhin shumë më tepër mjegull dosieve problematike dhe performansës kriminare të akëcilit akter politik në të kaluarën.

Mos të harrojmë se rrënimi i Murit të Berlinit në fund të vitit 1989 paralajmëroi rënien zinxhirore të diktaturave komuniste. 

Por, rënia e tyre ishte e ndryshme dhe dallonte radikalisht nga vendi në vend, për nga "revolucionariteti" i rënies dhe euforia shkatërruese që i kishte përfshirë.

 Rumania e pësoi keq, duke ekzekutuar diktatorin Nikolla Çaushesku me bashkëshorten, pa gjyq dhe duke inskenuar atmosferë lufte qytetare. 

Ngjajshëm ishte situata edhe në Shqipëri, edhepse këtu nuk pati ekzekutime të kryediktatorit Enver Hoxha, meqë ai kishte vdekur kohë më parë, kurse pasuesi i tij, Ramiz Alia u tregua "fleksibil". Kështu, masat e revoltuara e revolucionare, u mjaftuan me rrënimin e shtatores gjigante të diktatorit.

Sa më i egër që kishte qenë ish regjimi, aq më e fuqishme ishte edhe rënia e tij. Kurse, në Çeki, Sllovaki, Hungari, Bullgari, rënia ishte më e butë.

 Ish BRSS dhe vendet e ish Jugosllavisë shpërthyen në luftë të egër ndëretnike e separatiste dhe u copëtuan si shtete federale që ishin, në shumë shtete nacionale.

 Polonia gjithashtu shënoi rënie radikale, shkatërrimtare, por nuk u shpërbë si shtet.

Pra, e kuara e ish vendeve socialiste dhe rënia e regjimit socialist e mjegullon shumë mundësinë për gjykimin e së kaluarës komuniste dhe hapjen e dosieve.

Aktualisht në Shqipëri deputetja e Partisë Demokratike, Mesila Doda ka nisur aktivitetin për paraqitjen e nismës për nxjerrjen e Ligjit për hapjen e dosieve, në Kuvendin e Shqipërisë, duke e thyer bojkotimin aktual të PD në punën e Parlamentit.

 Ajo tani shikohet si disidente e PD-së dhe gjasat pêr sukses janë minimale.

Pra, kjo është pak a shumë situata reale reth hapjes së dosieve në ish vendet socialiste.

Por, si është puna me hapjen e sosieve në Kosovë?

Në Kosovë çështja e hapjes së dosieve për ish-funksionarët kriminelë, është edhe më e mjegulluar. 
Sepse, e para e punës, Kosova gjatë kohës së socializmit, Kosova ka qenë e okupuar nga Serbia dhe  Jugosllavia dhe pushtetin real e kanë ushtruar serbët dhe malazët, kurse shqiptarët ishin bashkëpunëtorë, pa marrë parasysh postet formale tē tyre, megjithatë pushtetin real e ushtronin të tjerët.

Pastaj, pas largimit të regjimit serb nga Kosova në vitin 1999, Serbia e mori me vete tërë dokumentacionin shtetërorë, natyrisht edhe dosiet policore. Prandaj, dosiet tani gjenden në Beograd.

Problem tjetër paraqet fakti se dosiet i kanë hartuar organet antishqiptare të UDB-së famëkeqe.
 Kjo e zvogëlon dhe e bënë të dyshimtë dhe jokredibile vërtetësinë dhe paanësinë e tyre.

Prandaj, hapja e dosieve për periudhën socialiste të keqpërdoruesve të pushtetit, duket tejet sfiduese dhe mision pothuajse i pamundur.

Por, 15 vjet pas çlirimit të Kosovës dhe shtatë vjet pavarësi, tani janë aktuale problemet reth aktiviteteve kriminale gjatë luftës së vitit 1999 dhe pas saj dhe formimi i Gjykatës Speciale, që do të merret me to. 

Pritet që së shpejti Kuvendi i Kosovës të miratoj Ligjin për formimin e saj dhe hapjen e rrugës pë hetimin dhe gjykimin e tyre.

Sunday, December 7, 2014

Apetitet ekspansioniste ruse për Ballkanin dhe tokat shqiptareShkruan: Nehat Hyseni

Deklaratat luftënxitëse dhe kërcënuese të një oficeri të lartë rus se, në rast të shpërthimit të një lufte të ardhëshme, Rusia është e gatëshme që nga mali Ural, i cili e ndanë kontinentin e Europës nga Azia, të nisë reth 10.000 (dhjetë mijë) tanke për ta pushtuar Ballkanin dhe Kosovën!


Ky kërcnim i drejtëpërdrejtë ndaj sovranitetit dhe pavarësisë së shteteve të Europës Juglindore nga Rusia, ka alarmuar opinionin demokratik europian e botëror dhe paraqet sinjal të qartë se në skenën gjeopolitike botërore po paraqitet ideologjia nazifashiste e Musolinit dhe Hitlerit, që shkatuan Luftën e Dytë Botërore.

Në fakt, kërcënimet e Rusisë ndaj Ballkanit, nuk janë të reja. Përkundrazi, Rusia, e ndihmuar nga Serbia, gjithëmonë ka synuar Ballkanin, e sidomos tokat shqiptare. 

Ashtu ishte në Luftën Ruso (Serbo)-Turke 1876-1878, kur ndodhi gjenocidi dhe masakra e paparë mbi shqiptarët, duke bërë spastrimin etnik të territoreve shqiptare nga reth 750 fshatra, që përfshinte territorin me mbi 11000  (njëmbëdhjetë mijë) km2. Do të thotë nga një territor më i madh se Kosova e sotme.

 Atëherë shqiptarët u shpërngulën me dhunë, nën tytat e pushkëve dhe topave dhe u shpërndanë gjithandej nëpër vendet e Lindjes së Afërt, në Siri, Liban e gjetiu, kurse pjesa më e madhe e tyre mbeti në Turqinë e sotme. 

Të dhënat zyrtare flasin se sot në Turqi jetojnë reth pesë milion e gjysëm shqiptarë.

Një pjesë e atyre shqiptarve të mjerë, të cilët kishin shpresuar se mund tê jetojnë akoma në shtëpitë dhe trojet e tyre në Serbi, gjatë fushatës së dhjetorit 1878 të ushtrisë dhe soldateskës serbe i masakruan ata nëpër shtëpi, si dhe ata që i zinin rrugës, të zbathur e të deshur, nëpër borën e madhe dhe acarrin e tmerrshëm. 

Kështu, u formuan fshatra të tërë në Kosovë dhe në Luginë të Preshevës me të shpërngulit shqiptarë nga Piroti, Nishi, Toplica, Aleksinca, Leskovci, Vranja, etj., kurse Medvegja mbeti në Serbi. 

Kufiri Serbo-Turk atëbot u zhvendos në Ristovc, afër Bujanocit.

Pastaj, me largimin e Turqisë nga tokat shqiptare në vitin 1912, me insistimin e Rusisë u formua Aleanca ballkanike midis Serbisë, Malit të Zi, Bullgarisë e Greqisë dhe fillun Luftën e parë ballkanike për copëtimin dhe grabitjen e tokave shqiptare që kishin mbetur të pa pushtuara nga Lufta Ruso-Turke e vitit 1878. 

Me formimin e Bashkimit Sovjetik nga Revolucioni i Tetorit të vitit 1917, apetitet ekspanzioniste ruse morën karakter ideologjik, dmth. të përhapjes së socializmit, që në fakt ishte ekspanzionizëm pansllavist, që pas Luftës së Dytë Botërore u shtrri mbi Poloninë, Çekosllovakinë, Hungarinë, Rumaninë, Bullgarinë, Jugosllavinë dhe Shqipërinë. 

Mjerisht, edhe pas shpërbërjes së ish BRSS-së, me ardhjen e Vlladimir Putinit në pushtet u ringjallën apetitet ekdsansioniste të Rusisë, i cili synon kthimin perandorisë së dikurëshme pansllaviste mbi rajonin, ashtu si ishte në kohën e Stalinit, Brezhnjevit dhe të tjerëve. 

Putini fitoi krahë dhe fuqi ekonomike me rritjen enorm të çmimit të gasit natyror dhe karburanteve, që ushqeu arrogancën dhe apetitet agresive hitleriane të Putinit, që u manifestua me akspansiknin rus mbi Gjorgjinë, aneksimin e Krimesë dhe luftrat për aneksimin e Ukrainës lindore.

Meqë BE me nisiativën e Gjermanisë i ka vendosur sanksione të rrepta ekonomike, që rezultuan me uljen e çmimit të gasit dhe naftës, që ndikoi në dobësimin ekonomik të Rusisë dhe devalvimin e rublës ruse ndaj dollarit amerikan regh 60%, që pasoi edhe me ndërprerjen e projektit gjigant të Rrjetit Jugor të gasit, që përfshinte Ballkanin dhe Serbia ishte planifikuar të shërbente si rrugë për furnizimin e disa vendeve ballkanike dhe vendeve të BE-së me gasin rus. 

Ndërprerja  e këtij projekti, që u deklarua ditëve të fundit nga Putini, do ti kushtoj Serbisë reth 300 milion euro humbje, kurse Rusisë shumëfishë më tepër dhe realisht paraqet shenjat e para të efekteve të sanksioneve ekonomike ndaj Rusisë së "Hitlerit të shekullit XXI", Vlladimir Putinit.

Apetitet serbo-ruse ndaj trojeve shqiptare gjatë historisë kanë qenë të drejtuara për sigurimin e daljes së Serbisë në detin Adriatik në Durrës, që do të siguronte edhe dominimin rus në Adriatik, që mbeti i parealizuar.

 Në nëntorin e vitit 1912 ushtria serbe kishte pushtuar Durrësin dhe ushqenin ëndrrat utopike se ia kishin arritur qëllimit të tyre. 

Por, me ndihmën e Austro-Hungarisë, ata dështuan dhe u thyen keq.

Tani, në krizën e tmerrëshme ekonomike që aktualisht  e ka kapluar Rusinë  si pasojë e sankcioneve ekonomike të BE-së, si dhe krizës katastrofale të Serbisë, ka filluar ta tmerroj Putinin dhe neosheshelianët e Serbisë, se po i pret fati i Sllobodan Millosheviqit.

Prandaj, Putinit nuk i ka mbetur tjetër rrugëdalje, pos që të kërcënohet se do i nisë 10.000 tanke për ta pushtuar Ballkanin dhe Kosovën, ashtu si dikur kërcënohej dikur Millosheviqi dhe Shesheli se do e bombardojnë Europën dhe çmdnduri e marri të gjera shizofrenike. 

Por, dihet se ku përfundoi Millosheviqi dhe sa u realizuan kërcënimet e tyre.

Si do që të jetë puna, mendoj se ne duhet ti hapim sytë mirë dhe mos ta nënçmojmë rrezikun real që mund të na kanoset në të ardhmen, meqë Rusinë dhe Serbinë e kemi brenda Kosovës, andej urës së Ibrit dhe kontrollojnë mbi 1/5 e territorit të Kosovës.

Ky fakt dhe ky realitet duhet të shërbej si alarm për tu  këndellur nga agonia dhe amullia e "gjumit dimëror" që aktualisht e ka kapluar skenën politike të Kosovës. 

Politikanët kosovarë janë duke jetuar "mbi dafina", duke i dhënë vetes luksin e sjelljes skajshmërisht të papërgjegjëshme dhe antishtetërore.

 Mjafton të përmendim korrupsionin marramendës që e radhitë Kosovën në vendin e 110-të dhe Shqipërinë në vendin e 1111-të në botë. 

Ky është turp dhe krim i madh që e bëjmë ne shqiptarët sot, që na përjashton nga familja e kombeve europiane.

 Kulmi i papërgjegjësisë u arrit me ngërçin politik gjashtëmujor dhe zhgënjimin e popullit me mungesën e përgjegjësisë dhe moralit politik, që rezultoi me (ri) paraqitjen e kolonave të ikjes nga Kosova. Ekzodi ka marrë përmasa alarmante, humbja e shpresave se do bëhet më mirë dhe varfëria ekstreme që e ka kapluar popullin, paraqesin rrezik të madh për ardhmërinë e këtij vendi.

 Në situatë të këtillë, kërcnimet serbo-ruse dhe gjendja e patolerueshme e mospërfilljes së sovranitetit dhe tërësisë territoriale të Kosovës, pesëmbëdhjet pas përzënies së Serbisë nga këto troje, me ndihmën e NATO-s, duhet të  na mobilizojnë që të reflektojmë konform situatës reale në të cilën aktualish gjendet Kosova.

Tuesday, December 2, 2014

Çka presin kosovarët dhe shqiptarët e Luginës nga Qeveria e re e Kosovës?
Shkruan: Nehat Hyseni


Qeveria e udhëhequr nga kryeministri i LDK-së, sa i përket çështjes së bisedimeve apo dialogut me Serbinë në Bruksel, nuk presim se do t'i ndryshoj shumë.

Përkundrazi, meqë kjo Qeveri përbëhet nga koalicioni me PDK-në, që ka vendosur këtë dialog dhe është nënshkruese e Marrëveshjes famëkeqe të 19 prillit 2013, realisht askush nuk pret ndonjë ndryshim radikal.

Qytetarët e Republikës së Kosovës, e sidomos shqiptarët, sipas të gjitha gjasave, do të vazhdojnë të zhgënjehen me lajmet aspak të mira, që do të vazhdojnë t'u vijnë nga Brukseli.

Asociacioni i komunave serbe dhe intstitucionalizimi i të ashtuquajturës "Republika Srpska" të Kosovës, mjerisht, do të jetë realitet i trishtuar që e pret Republikën e Kosovës, duke e sfiduar procesin shtetformues me "bosnjizimin" dhe paralizimin e funksionalizimit dhe funksionimit normal të këtij shteti më të ri në Europë.
 Zymtësia e të ardhmes sfiduese dhe të paperspektivë që u mbollë nga qasja e papërgjëshme dhe kapituluese e ekipit nekociator të Kosovës në Bruksel, paraqesin zhgënjim të thellë dhe humbje e shpresave për një të ardhme më të mirë. 

Në popull thonë se "shpresa vdes e fundit". 
Për shumicën e shqiptarve kudo që janë, Koalicioni LVAN paraqiste një fije shprese se diçka e mirë do të ndodhë me marrjen e përgjegjësisë për bisedimet Kosovë-Serbi, nga Lëvizja Vetëvendosja, me prishjen e Bllokut, LVAN, u shuan.

 Sepse, VV premtonte so do të vendos normalitet në këto bisedime, duke respektuar parimin e reciprocitetit të serbëve të Kosovës me shqiptarët në Serbi. 
Pra, që të vendoset kriteri krahasimtar midis asaj që Qeveria e Serbisë u siguron shqiptarve atje, që do shërbente si pikë referimi, masë dhe obligim i Qeverisë së Kosovës për serbët këtu në Kosovë.

Mjerisht, prishja e LVAN i zhgënjeu shqiptarët e Luginës së Preshevës dhe shpresat se qasjes antishqiptare në Dialogun e Brukselit do t'i jipet fund, tmerrësisht u shuan.

Na mbetet të presim mbledhjen e Kuvendit të Kosovës më 8 dhjetor 2014, për të parë se kush do t'i udhëheq negociatat e Brukselit. 

Poqese i mbetet PDK-së, kjo do t'i zhgënjente thellë shqiptarët në Serbi. Mbase jo vetëm ata?!

Por, poqese këtë Dialog e merr LDK, atëherë ringjallen sadopak shpresat dhe pritshmërit se diçka pozitive në këtë drejtim mund të ndodhë.
 Sepse, mos të harrojmë se deputeti i LDK-së, Lutfi Haziri, ishte propozues i Rezolutës për shqiptarët e Luginës, që u miratua më 6 qershor 2013 dhe paraqet dokumentin e parë dhe unik, në historinë e shtetit të Republikës së Kosovës dhe obligimin e tij për kujdesin vëllazëror e institucional për shqiptarët në Serbi, ashtu si Serbia kujdeset për serbët në Kosovë. 
Pra, presim që politika diskriminuese e Republikës së Kosovës ndaj shqiptarve të Luginës së Preshevës, me taksat kufitare, kuotat diskriminuese dhe marrëzirat tjera që e karakterizojnë periudhën e kaluar, të zëvendësohen me kujdesin vëllazëror për atë pjesë të Shqiptarisë.
 Fillimisht, presim që së shpejti të hapet Zyra në Prishtinë dhe në Gjilan, për kujdesin institucional të Kosovës për shqiptarët e shpërngulur të  Luginës së Preshevës, që jetojnë në Kosovë. 

Gjithashtu, presim që të hapet në Luginë Zyra e Kosovës, si dhe Konsullata shqiptare, që do të shërbenin si përkujdesje institucionale e dy shteteve shqiptare në Ballkan, Kosovës dhe Shqipërisë, për vëllezërit e tyre në Serbi, që vlerësohet se janë aktualisht minoriteti më i diskriminuar në Europë!

Pritjet tona janë që Qeveria LDK-PDK do ta ndërpresë zhgënjimin e shqiptarve të Kosovës, ekzodi i të cilëve ka marrë hov të paparë, duke na rikujtuar skenat e tmerrëshme të ekzodit gjatë kohës së regjimit antishqiptar të Millosheviqit.
Masat ndëshkuese që po i merr Qeveria në ikje e Kosovës, duke angazhuar policinë për ndalimin e ikjes nga Kosova dhe kthimin e tyre. Por, këto masa janë afatshkurtëra. 
Vetëm një politikë e përgjegjëshme zhvillimore, që do ta kthejë zhgënjimin në shpresë dhe besim për një të ardhme më të mirë, do të ishte shpëtim nga kjo situatë e palakmueshme në të cilën aktualisht gjendet Kosova dhe Lugina e Preshevës.

Shqetësimi se me liberalizimin e vizave, procesi i ekzodit do të merr përmasa edhe më dramatike,  obligon Qeverinë e re që t'i qaset me prioritet eliminimit të kësaj dukurie negative dhe të gjenden zgjidhje për zvogëlimin dhe ndaljen definitive të saj, duke krijuar kushte  dhe rethana për një jetë më të mirë dhe më të dinjitetëshme për të gjithë.

Monday, December 1, 2014

Mbi moralin e munguar politik dhe prishjen e Bllokut LVAN
Shkruan: Nehat Hyseni

Prishja e koalicionit LDK-VV-AAK-Nisma, ose Bllokut LVAN, i rrënoi shpresat  e shumiës konsiderueshme të popullit për një Kosovë ndryshe.
Ambiciet egocentrike të disa liderëve të Bllokut LVAN ishin "kali i trojës" brenda tij, të cilin, sa duket, e njihte mirë dhe e pêrcillte me shumë kujdes e profesionalizëm politik, Hashim Thaçi dhe kompania e tij politike, PDK, i mbështetur fuqishëm nga Gjykata Kushtetuese, Presidenca dhe nga mosha e deputetes Flora Brovina, për ta bllokuar punën e Kuvendit të Kosovës pothuajse gjashtë muaj, deri në zmbrapsjen e rrezistencës dhe shpërbërjen definitive të Bllokut LVAN.

Tani ka filluar "fushata e shpjegimit" nga AAK, Lëvizja Vetvendosje dhe Nisma, mbi shkaqet e dështimit të Bllokut, në stilin "e kam ditë".

 Ashtu thotë Ramush Haradinaj, i cili sulmohet edhe nga Albin Kurti për gadishmërinë e dështuar të AAK-së për koalicion qeverisës me PDK-në, njësoj siç bëri edhe LDK.

 Por, derisa Albin Kurti me plotë të drejtë e mbushë gojën plotë, duke e quajtur këtë tradhëti, Ramush Haradinaj përpiqet ta sqaroj rënien e Bllokut me argumente të çuditëshme. Por, ai nuk mund ta quaj tradhëti koalicionin PDK-LDK, meqë edhe vet e kishte pretenduar bashkëqeverisjen me PDK-në. 
Prandaj, fajësia për "tradhëtinë" e tillë bien njësoj mbi AAK-në dhe LDK-në. 

Madje, Ramush Haradinaj ishte i pari i cili u nxitua dhe e deklaroi prishjen e Bllokut LVAN në një tubim në Obiliq, duke shprehur gadishmëri për marrjen e postit të kryeministrit.  Por, megjithatë, fajet ia hedh LDK-së dhe kryetarit të saj, Isa Mustafës për të njejtën gjë që edhe vet e kishte pretenduar fuqishëm. 

Pra, askush nuk mund ta mohoj faktin se fajtorë dhe përgjegjës për këtë "tradhëti", dmth për prishjen e Bllokut LVAN, janë njësoj Ramush Haradinaj dhe Isa Mustafa!

Vend për shitje të moralit politik politik nga asnjëri prej tyre nuk ka. Aq më pak për AAK-në.

Ndërkaq, Lëvizja Vetëvendosja dhe Nisma janë fituesit moral të Bllokut dhe ata mund të shesin me të drejtë moral politik. Sepse, ata ishin parimorë.
Madje, Lëvizja Vetëvendosja ishte parti e tretë me 16 deputetë dhe asaj do i takonte e drejta e paraqitjes së kandidatit të kryemnistrit, para AAK-së, që ka pesë deputetë më pak.

Ndoshta ky fakt, e pengoi më së shumti Bllokun LVAN të argumentoj dhe ta bind opinionin se udhëhiqet nga parimet dhe morali politik, e jo nga aspiratat karrieriste të liderëve të tyre politik. 
Këtë të drejtë e kanë humbur definitivisht para popullit dhe anëtarësisë së tyre, si AAK, poashtu dhe LDK.

Sa do të mund ta kapitalizojnë këtë përparësi morale  nga prishja e Bllokut në të ardhmen Albin Kurti dhe Fatmir Limaj, kjo mbetet të shihet. Por, pa dyshim se humbësi më i madh nga prishja e këtij Blloku, mund të konsiderohet  se është AAK dhe Ramush Haradinaj. 
Madje, humbja e tyre është e dyfishtë, meqë janë humbës moral meqë të parët deklaruan gadishmërinë për koalicion me PDK-në, dhe njëkohësisht e humbën mundësinë për këtë, meqë u sfiduan nga "shpejtësia befasuese" e LDK-së dhe Isa Mustafës në këtë drejtim. 

Prandaj, LDK dhe Isa Mustafa mund të cilësohen si humbësit moral, meqë realisht janë njëri nga fajtorët për prishjen e Bllokut LVAN, por janë fitues të koalicionit me PDK-në dhe të postit të kryeministrit.

Përmasat reale të zhgënjimit të një pjese të anëtarësisë, por dhe të disa anëtarëve të Këshillit të Përgjithshëm të LDK-së nga prishja e Bllokut LANV dhe nga marrëveshja për koalicion me PDK-në, mbase akoma nuk dihen. 
Por, dridhja" nga "termeti" i tillë politik, u hetua në të gjitha nivelet e organizimit të saj politik.

Sa do t'i kushtoj kjo fitore LDK-së, natyrisht se do e tregoj koha. Se a do jetë kjo "fitore historike", apo "fitore e Pirros", nga rreziku i  ndarjes së krahut politik brenda saj, duke formuar fraksionin e ri politik "LDD-2" nga Vjosa Osmani dhe të tjerët, të prirë nga "disidenti" dhe aktori kryesor i "Kuvendit të karrigave" të LDK-së, Fatmir Sejdiu dhe formimit të "LDD-së", do ta shohim.
Reagimi i deritanishëm rezultoi me "plasaritje" që u manifestuan me votimin kundër koalicionit të tillë të 7 anëtarëve të KP, midis të cilëve radhitet edhe Vjosa Osmani, si deputete që mori më së shumti vota, pas kryetarit Isa Mustafa, në zgjedhjet e parakohëshme parlamentare të 8 qershorit 2014.

Gjithësesi, akoma është heret dhe nuk duhet ngutur në dhënien e parashikimeve të nxituara për të ardhmen e spektrit politik kosovar dhe për fituesit dhe humbësit real nga prishja e Bllokut LVAN. 

Sepse, zgjedhje të rregullta në Kosovë nuk do të ket para nëntorit të vitit 2017 (zgjedhjet lokale), kurse ato parlamentare në vitin 2018, dmth edhe tre vjetë tē plota. Deri atëherë do të kaloj shumë ujë nën urën e skenës politike të Republikës së Kosovës dhe do shihen efektet dhe pasojat reale të saj. 

Por, megjithatë, PDK dhe Hashim Thaçi janë  fituesit e padiskutueshëm politik, por pjesërisht ndoshta e dhe moral, që nga humbësit në maratonën e pretendimit për t'i hequr nga pushteti dhe (keq)qeverisja, ata mbetën në skenën politike kosovare në mandatin 2014-2018.

Mjerisht, mbeti shija e keqe nga mungesa e moralit të spektrit politik kosovar, e sidomos e atyre që në emër të tij formuan Bllokun LVAN dhe ngjallën shpresat tek ne për një qeverisje dhe të ardhme  më
 të mirë. 
Mjerisht, ata kësaj here dështuan, edhe atë në mënyrë jodinjitoze, e së bashku me ata edhe ëndrrat tona për një Kosovë ndryshe.

Zhgënjimet, sidomos të të rinjëve, janë të thella, që manifestohen me skenat trishtuese të braktisjes masovike të Kosovës, në kërkim të një jete më të mirë dhe më dinjitoze, shumica prej të cilëve përfundoj në kampe të ndryshme gjithandej nëpër Europë, në kushte jonjerëzore.
Andaj, ky duhet të jetë alarm për këndellje të klasës politike dhe shoqërisë kosovare, që të këndellemi sa më parë dhe ta kthejmë besimin dhe shpresën se edhe këtu mund të punohet dhe jetohet mirë dhe se askund në botë nuk mund të jetë më mirë se në vendlindje.