Sunday, September 29, 2013

Aksioni “100 shtëpi për Luginën”


Shkruan: Nehat Hyseni

RTK organizoi me sukses më 28.09.2013 mbrëmjen “Gala” për ndihmë familjeve të vafëra të shqiptarve në Luginë.
Poqese llogaritet vlera mesatare për ndërtimin dhe kompletimin e një shtëpie për familjet e varfëra në Luginë të Preshevës kushton 15000 (pesëmbëdhjetë mi) euro, atëherë na del se në mbrëmjen gala nē RTK më 28.09.2013 u premtuan 1,5 milion euro, që i bie 100 shtëpi x 15000 = 1, 5 milion euro.
Pra, poaq sa pretendohej nga Aksioni “100 shtëpi për Luginën”.
Por, poqese llogarisim taksat kufitare që plaçkiten nga shqiptarët në Luginë që ishin 13 milion euro për 8,5 muaj, i bie se për vitin 2013 do të jenë reth 18 milion euro.
Kurse për vitin 2012, sipas raportimeve të Portalit preshevacom ishte reth 15 milion euro. Kjo i bie se për dy vjet janë marrë 33 milion euro : 15000 euro për një shtëpi =  2.200 shtëpi. Ose, reth 1.100 shtëpi për një vit!

Pra, nga taksat kufitare, poqese mblidhen në një fond, shqiptarët e Luginës do të mund të ndërtonin reth 100 shtëpi në muaj.
Andaj, propozojmë që  33 milion eurot  në emër taksës kufitare, Qeveria e Kosovës t’ia kthej Luginës ato para të plaçkitura, që do të shfrytëzoheshin për kthimin e shqiptarve të shpërngulur, që jetojnë nëpër podrume dhe kushte poshtruese dhe ndërtesa publike në Kosovë dhe gjithandej në Europë e botë.
Duke llogaritur se 2.200 familje shqiptare x 5 anëtarë = 11.000 shqiptarë do të ktheheshin.
Ajo që bien në sy ishte fakti se mbi 90% të donatorve në mbrëmjen Gala, ishin nga Lugina dhe vetëm reth 10% nga Kosova dhe viset tjera.
Pra, mjerisht, mund të konkludojmë se kontributin më të madh për shndërrimin e Luginës së Preshevës në “Çamëri” është duke e dhënë pikërisht Qeveria e Kosovës, për llogari të një apo dy firmave private të sigurimit, pronarë të të cilave janë familjarë të ngushtë të qeveritarëve.
Poqese e krahasojmë situatën me serbët e Kosovës, të cilët Serbia nuk i plaçkitë, por përkundrazi, jep para “me thes” për ata, atëherë mund të konkludojmë se sa larg jemi na shqiptarët nga dashuria për Kombin dhe Atdheun!
Mos ta përmendim se sa e rëndë dhe e mjerueshme është gjendja e arsimit, cultures dhe sigurisë për këtë pjesë të Shqiptarisë, që është duke i braktisur trojet e veta stërgjyshore.